Uskršnja jaja (foto: Đorđe Đoković)
Uskršnja jaja (foto: Đorđe Đoković)
23.04.2022, 22:58

Danas je Vaskrs - Hristos vaskrse

č: | fb:

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

 

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

 

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

 

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

 

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

 

Umesto uobičajenog pozdrava, ljudi se na Vaskrs i cele Svetle nedelje pozdravljaju rečima:

"Hristos vaskrse!

Vaistinu vaskrse!"

 

Svim vernicima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, čestitamo Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće usvojilo izveštaje Pre 22 sati 32 minuta

Plate direktora valjevskih komunalnih preduzeća

Najplaćeniji direktor javno komunalnog preduzeća u Valjevu je prvi čovek Vidraka, dok najnižu zaradu ima direktor Vodovoda. Iz izveštaja se vidi rast plata direktora od 2022. do sredine 2024....  · 12 komentara

Smeće na Transfer stanici u Čačku (foto: Ozon Press)
Valjevo Pre 19 sati 54 minuta

JKP "Komunalac" napravilo divlju deponiju

Da li uz saglasnost sa lokalnom vlašću ili samoinicijativno, rukovodstvo čačanskog JKP "Komunalac" napravilo je divlju deponiju na lokaciji pretovarne stanice za smeće u Čačku. Sada se već...