Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
20.08.2024, 09:58

Čuvaj se "prijatelja", i kad te brane od dehumanizacije!

č: | fb:

Da likvidiranju protivnika ili jednostavno "nepoželjnih", često prethodi njihova "dehumanizacija" (onečovečenje), nije novo. O njoj se ozbiljnije govori od vremena takozvanih Crvenih brigada u Italiji, koje su kidnapovale i ubile višekratnog premijera Alda Mora, ili tzv. Grupe Bader-Majnhof, u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj.

 

Međutim, istu "tehniku" (pravdanja pred javnošću ili svojom savešću, što naravno nije isto), koristili su i konkvistadori, za koje (kao i kasnije trgovce robljem), mesno stanovništvo nisu činili ljudi. Nešto između životinja i ljudi... Kasnije obavezno skoro sve zaraćene strane, jedna za drugu! Blaži oblik je korišćenje tzv. "osuđujućeg govora", radi stvaranja uverenja da su oni o kojima se radi sigurno loši i da će učiniti (ako već nisu) nešto loše, zbog čega na njih "treba obratiti pažnju!". Otuda ni aktuelno i posle atentata na Trampa intenzivirano upozoravanje na dehumanizovanje Vučića kao deo pripremanja atentata, nije novost. Koliko je govorenje o opoziciji koja se tim dehumanizovanjem bavi opravdano, a koliko je opravdavanje dehumanizovanja te iste opozicije, dosta je raspravljano. Zato se time nećemo baviti, u korist jednog načina dehumanizovanja Vučića koji nije izazvao nikakvu pažnju. Tim pre što ga nesvesno sprovode upravo "njegovi", uključujući one koji ističu dehumanizovanje od strane opozicije!

 

U pitanju je dehumanizacija suprotne vrste ili deifikacija (obogotvoravanje): pripisivanje živom čoveku praktično božanskih osobina. Sveznanja, svemoći, nepogrešivosti... Vučićevima je normalno da se on pojavljuje svaki čas, priča i odlučuje o svemu i svačemu! Zaboravljajući da ga neko može smatrati krivim za sve što mu se ne sviđa, tako da njegovim uklanjanjem sve dolazi na svoje mesto... Odnosno, da "Gromovi udaraju u visoke grmove, ne u šiblje!". I čak da nesvesno pozivaju nekog raspoloženog da na takvog digne ruku, samo da bi bio zapamćen! Davno je takav zapalio Artemidin hram u Efesu (jedno od sedam čuda starog veka), i sačekao da to sa svim podacima o sebi, saopšti onima koji su dojurili da ga gase...

Blogovi