Glasačka kutija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Glasačka kutija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
26.08.2024, 10:46

Bojkotovane izbore, ne možeš da izgubiš!

č: | fb:

O bojkotovanju izbora od strane opozicije i šta to znači za opoziciju, a šta za njene birače (može i skupa), uglavnom prošlih izbora, mnogo je govoreno. Opravdano će se govoriti i dalje, osobito o bojkotovanju načelno. Pa pored ostalog, moglo bi i o tome kako "bojkotaši" shvataju politiku. Svakako se sa ovim što sledi "bojkotaši" neće složiti, kao "teorijom" koja ne vodi računa o "konkretnom", kod nas o "neispunjenim uslovima". Ali ni ona se ne bi složila sa njima, starija je od njih, i ima u vidu i ono što oni vole da se ne vidi!

 

Politika je kod njih osiromašena, svedena na nastojanje da se dođe na vlast. (Svakako i ono sledeće: da se sačuva kad se stekne). Ne i nastojanje da se utiče na vlast ako se ona nema, a ni izgleda da će se u dogledno vreme imati! (Priče koje odišu optimizmom, uobičajene su priče. Ili pokriće za traženje novih "vanrednih izbora"). Umesto tog uticanja, normalno učešćem na izborima i ulaskom u skupštinu pojedinačno pa i zbirno kao manjina, kako je drugde pa i ovde više puta pomenuto, čekaju "ukrupnjavanje", "trenutak", "okolnosti", "uslove", da se pojave na izborima i trijumfuju.

 

Ponovimo: u slučaju izlaženja na izbore i kakvog-takvog uspeha (prošli ne treba ne maksimalizovati ali ni minimalizovati), na vlast se i te kako može uticati. Čak samim svojim prisustvom koje vlast teško podnosi tako da gubi živce i sebi daje autogolove, što se zahvaljujući prenosima vidi!

 

"Milica zavetnica", do skora ljuta opozicionarka, ovo je shvatila. Sticanjem malo vlasti i to po milosti vlasti, umesto čekanja na čudo koje bi joj kao članici opozicije omogućilo da dođe na vlast, u principu može pokušati da na vlast utiče shodno svom programu. Da li će to stvarno pokušati i u slučaju neuspeha to priznati i povući se, druga je stvar. Kao što je to bilo i pre nje, sa opozicionarkom, a zatim ministarkom Gordanom Čomić...

Blogovi