Protest protiv kopanja litijuma u Loznici (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Protest protiv kopanja litijuma u Loznici (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
12.09.2024, 08:55

Dok selo gori, a baba se češlja, kmet pravi palačinke

č: | fb:

Desanka Maksimović se nije setila ili stigla, da i za ovu babu zatraži pomilovanje. Zapravo prestanak kažnjavanja ovim pominjanjem, čim nešto ne ide kako bi trebalo. Nezasluženog, šta je trebalao i mogla da radi, osim da smeta sposobnima za gašenje? A nekima od njih, mlađim preživelim i umornim drugama, natovari na vrat i da je češljanjem urede za odlazak na onaj svet!

 

Ovog leta skoro da gori cela Srbija, ne neko selo! Kukuruzu, koji je prerano završio svoje, ne bi pomogla ni bogojavljenska vodica ni nekadašnja "muška voda", a kamoli sadašnja kiša. Evidentirano je šezdeset pet naselja različitog tipa i veličine, koja namiču sa vodom gore nego pijan sa gaćama. Kako seljaci, ne samo na Pešteri, poje svoju stoku? Kako stoji sa akumulacijama, kako sa strujom kod komšija od kojih je uredno uvozimo, po ceni koju zatraže?

 

"Vruću jesen" nema potrebe da najavljuju metereolozi, ko se imalo seća ranijih godina, zna da je padavina malo u septembru i oktobru. A tu je i "šlag na tortu", možda i premaz na pogaču namenjenu za daću: zaoštravanje do pucanja, zategnutosti oko Rio Tinta. Pojačavane stalnom zategnutošću između vlasti i opozicije zbog problematičnih izbora, ali i nastojanjem vlasti da i jedno i drugo gurne pod tepih veštačkim prerastanjem hroničnih boljki kakve su "Kosovo" i "Hrvatska", u akutne!

 

A šta radi selo, odnosno Srbija? Traži babu koja se češlja, ovog puta zlonamerni Zapad koji više vodi računa o sebi nego o Srbiji! I mirno gleda kmeta koji kad ne jede paštetu pred kamerama ili pravi palačinke, ne ujedinjuje selo kako bi se suprotstavilo požaru. Neumorno ga deli na svoje koje "Ne da!" ni sudu, na šta je pre neko veče kao zaprepašćujuće svedočanstvo o tome kakvi smo, podsetio Jovo Bakić! I ostale, koje prepušta onom što im Bog da. Ljuti se na sebe jer ne uspeva da se oslobodi najveće mane mada je nje svestan: ne ume da se hvali... A još više se ljuti na sve one, koji mu ne veruju na reč.

 

Recimo da se sa Putinom nije čuo telefonom već dve i po godine, a kratko pre toga se hvalio kako se čuju kad god mu se prioće! Ili da se galama oko "srpskih institucija na Kosovu", neće završiti kao ranije oko tablica, dinara... Pa logično, zvocaju li zvocaju. Ovog puta: Oj Srbijo mila mati, stranci će te prekopati! Jeste dobar Rio, kad bi u ozbiljnoj državi bio. A ovako, velika kinta čeka pristalice Rio Tinta. Za projekat Jadar, samo pokvarenjak je kadar. I na kraju, čak: Evo vam kita, umesto jadarita!

 

Blogovi