Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
24.09.2024, 09:18

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

č: | fb:

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I logična, Kosovo je ipak "južna srpska autonomna pokrajina", u kojoj Srbija de fakto nije prisutna.

 

Posle zaboravljanja "okupacije" i bavljenja "merama" najavljenim umesto nje, iz Novog DSS se ističe kako "Srbija mora da proglasi okupaciju dela državne teritorije". Ali obrazloženju vlasti za neproglašavanje: "lažnu državu" bi time priznali za državu, namenjenom domaćoj i svetskoj javnosti, ima šta da se zameri!

 

Nema onog o čemu se radilo kada je Srbija bila okupirana u dva svetska rata, bilo koja tada ili bilo kada: "posedovanja vojskom jedne strane zemlje" (Vujaklija). Nema "strane zemlje", nema stranaca kao okupatora! Ne samo što KFOR niko ne naziva okupatorom (italijanski vojnici čuvaju Visoke Dečane), nego ni Albaniju... Secesija kao "odvajanje, političko otcepljenje", nešto je drugo. Ili separatizam: "težnja za otcepljenjem, pokret iz otcepljenje iz neke zajednice". To je u pitanju, rezultiralo je priznavanjem Republike Kosova od niza zemalja, i zahteva drukčiji pristup od proglašavanja ili neproglašavanja okupacije!

 

Tako se nastavlja uobičajeno još od početaka "nemira" na Kosmetu, kada smo govorenje "za po kući", probali da prodamo "svetu". Kapitalističke države ubeđivali da je na delu jedne socijalističke države, "kontrarevolucija". Kojom se, normalno želi povratak na ono prethodno, kapitalizam! Nastavlja se sa "nema ga na papiru (preambuli Ustava, Rezoluciji 1244), nema ga u stvarnosti", u kojoj samo "nikad neće prestati sa borbom za očuvanje svoje teritorijalne celovitosi".

 

Žmureći nad tvrdoglavom činjenicom: neuspelo je integrisanje tamošnjeg većinskog stanovništva, u sastav Srbije! Opstala bi i kad bi se na neki način vaspostavila "južna pokrajina koja ima položaj suštinske autonomije", i "smenila ucenjena korumpirana vlast, koja nije u stanju da štiti interese srpskog naroda i države Srbije". Ne zaboravimo da je još "stari" DSS, neuspešno nudio "više od autonomije, manje od nezavisnosti!".

Blogovi