Milan Đurđević (foto: Kolubarske.rs)
Milan Đurđević (foto: Kolubarske.rs)
17.05.2024, 10:55

Ono što je Samanta za Velju to je Vaneli za Milana

č: | fb:

Obeća prošle godine selektor, umetnički direktor, i šta još sve ne, Milan Đurđević, kako će 40. jubilarni Džez festival u Valjevu, koji je počeo sinoć, obezbediti gostovanje dva svetska imena džez muzike. Drugog svetskog imena džez muzike nema, a ovaj što je došao ocvala momčina Vaneli, koji je bio popularan sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, sa džezom ima veze taman koliko i prekookeanski brod sa rečnom plovidbom (plivaju, ali u različitim vodama).

 

Može biti da se Đurđević, umetnički rukovodilac ovogodišnjeg i nekoliko prethodnih Džez festivala u Valjevu, ugledao na Čačane, koji su na Folk festival "Dani estrade", pre 17 godina, doveli prsatu disko zvezdu osamdesetih Samantu Foks, koja je tada nastupala sa izvesnom Stojom i neizvesnim Acom Lukasom, i tako je pomenuto "mlaćenje glavom i klecanje nogicama" internacionalizovala.

 

Tada je alfa i omega Čačka, a i šire, Velimir Velja Ilić od Atenice, rekao: "Samanta je osobe uz čiju muziku sam odrastao. Drago mi je zbog toga što sam imao priliku da je upoznam. Ipak ona je velika zvezda i ovo je čast za celu Srbiju". E, to je ta matrica prema kojoj ništa nije važno, niti džez, ni tradicija, ni 40 godina trajanja manifestacije kroz koju su, na polzu Valjevaca, prošli i značajan trag ostavili brojni vrhunski muzičari.

 

A ta Đurđevićeva priča kako džez nije muzika koja okuplja brojnu publiku pa zato na Džez festival u Valjevo treba dovesti popularne izvođače, repertoarom i senzibilitetom, nekompatibilne sa onom vrstom muzike, ne pije vodu. Jer, podsetimo se samo 35. Džez festivala koji je okupio vrhunske muzičare, internacionalne, i u sve uključio decu. To je bilo to. A, sada? Zadovoljavanje ličnih simpatija i afiniteta jer, lako je tuđim (građana Valjeva) parama gloginje mlatiti.

 

Ljubitelj džeza

Blogovi