Skupština Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
Skupština Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
17.08.2024, 06:35

Vladajuća koalicija ne štiti interese građana, nego slepo sledi vođu

č: | fb:

Sednica Skupštine Valjeva, koja je bila zakazana za petak, 16. avgust, na zahtev opozicione odborničke grupe "sVAnuće - Ujedinjeno Valjevo može", nije održana jer nije usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom - "Donošenje Deklaracije o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva".

 

Odbornici vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke nisu glasali za dnevni red, dok je za usvajanje bilo 18 od prisutna 44 odbornika Skupštine Valjeva koja broji 51 odbornika.

 

Predsednik Skupštine grada Slobodan Gvozdenović saopštio je, pozivajući se na Ustav Republike Srbije, Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o ministarstvima, da grad Valjevo nije nadležan za donošenje Deklaracije.

 

On je naveo da je "deklaracija izjava, svečano proglašenje principa i iznošenje stava o važnim pitanjima", a potom je dodao da su "eksploatacija i prerada ruda u isključivoj nadležnosti republičkih organa, Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije".

 

Gvozdenović je namerno ili slučajno, iz neznanja, zaobišao činjenicu da se prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, član 20. stav 1. tačka 8, Grad preko svojih organa "stara o zaštiti životne sredine …", a prema tački 9, istog  člana, "stara se o zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta i sprovodi politiku ruralnog razvoja".

 

Dakle, Skupština grada, da je zabrinuta za očuvanje i zaštitu životne sredine i poljoprivrednog zemljišta, i te kako je imala ovlašćenja da raspravlja i usvoji Deklaraciju, a naročito ako se ima u vidu smisao i definicija deklaracije.

 

"Deklaracija (od latinskog declaratio = izjava, proglas) je dokument političke, pravne ili neke druge prirode u formi svečane izjave koja sadrži bazične principe ili stavove o nekom važnom problemu. Vrlo često najviši državni organi i institucije, u krucijalnim istorijskim momentima upućuju svojim građanima deklaracije koje se odnose na najvažnija politička i pravna pitanja. Isto tako, političke stranke i pokreti se često obraćaju javnosti putem deklaracija".

 

Opoziciona odbornička grupa "sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može" je predložila Deklaraciju da grad Valjevo zauzme politički stav u odnosu na istraživanje, eksploataciju i preradu ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva, a iz straha da to može da ugrozi životnu sredinu i zdravlje građana, a po Zakonu o lokalnoj samoupravi to jeste u nadležnosti Skupštine grada!


Šta piše u Deklaraciji

 

"Vodeći računa o gradu u kojem živimo i neopisivom blagu prirode koja nas okružuje, a na koje smo ponosni, zabrinuti za budućnost pokolenja koja dolaze i kojima želimo da ostavimo uslove za zdrav i održiv život u našem gradu i zemlji; Polazeći od člana 74. Ustava Republike Srbije koji garantuje da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu, kao i da je dužan da je čuva i poboljšava; Pozivajući se na član 190 Ustava Republike Srbije kojim se propisuje nadležnost opština i gradova da se stara o zaštiti životne sredine, a u članu 14. stav 1. tačka 8. i član 37. stav 1. tačka 25.  Statuta grada Valjeva kojim se Grad obavezuje da se stara o zaštiti životne sredine i da donosi programe zaštite životne sredine.

 

Podsećajući da se na teritoriji Valjeva i susednih opština već sprovode aktivnosti i planira otvaranje rudnika bora i litijuma, te da su nakon tih istražnih radova na više mesta građanima zagađeni bunari i poljoprivredno zemljište, zahtevamo da Skupština grada usvoji Deklaraciju o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva. Predloženo je usvajanje nekoliko stavova i cijeva:

 

  1. U cilju zaštite života i zdravlja građana Valjeva, Skupština grada se obavezuje da će dati negativno mišljenje i neće usvojiti republički i regionalni prostorni plan, te eventualne prostorne planove nižeg ranga ukoliko se u tim dokumentima predviđa istraživanje, eksploatacija i prerada ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva.
  2. U cilju zaštite izvora zdrave hrane, vode i vazduha na teritoriji Valjeva, Skupština grada će od Vlade Republike Srbije i nadležnog Ministarstva rudarstva i energetike tražiti da se trajno ukinu svi dalji istražni geološki radovi na otkrivanju ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva. Ova Deklaracija u svom tekstu sažima i predočava opravdane strahove svih građana za buduća pokoljenja.
  3. Skupština grada Valjeva obavezuje izvršnu vlast i sve zvaničnike, organe i službe grada Valjeva, kao i javna komunalna preduzeća, da ne učestvuju u bilo kakvim aktivnostima koje se odnose na ili doprinose istraživanju, eksploataciji i preradi ruda bora i liijuma na teritoriji Valjeva.
  4. Grad Valjevo se mora bazirati na aktivnostima koje ne dovode u pitanje bezbednost života i zdravlja građana, a posebno budućih naraštaja. Razvoj Valjeva mora biti usmeren ka savremenim tehnologijama i principima održivosti koji će očuvati zdravu životnu okolinu i garantovati zdravu budućnost našoj deci u našoj zemlji i našem gradu.

 

Odbornici vladajuće većine okupljene oko Srpske napredne stranke ovakvim glasanjem su potvrdili da nisu zainteresovani čak ni da razgovaraju o vitalnim interesima građana Valjeva, odnosno o zaštiti životne sredine zarad očuvanja zdravlja i bezbednosti. Čini se da su ovog puta, kao i mnogo puta ranije, slepo sledili interese svoga vođe. Ne tako davno, kada su slepo sledili jednog drugog vođu i njegovu volju, imali smo bombardovanje i sankcije...

Blogovi