Apartmani Borovi 1 i 2 (foto: Kolubarske.rs)
Apartmani Borovi 1 i 2 (foto: Kolubarske.rs)
23.08.2024, 06:52

Dok čekamo kanalizaciju na Divčibarama... gde je svest, savest i odgovornost pojedinaca?

č: | fb:

Na jednoj od najprometnijih lokacija na Divčibarama, barem od kad je otvoren Maxi market, vikendom "vri" od posetilaca. Parkinzi prepuni, u Maxi-ju gužve na kasi kao da ste usred grada, subotom i nedeljom gosti i u obližnjem restoranu "Central D", a u Borovima 1 i 2 svetla iz apartmana na sve strane. Lepo je kad Divčibare zažive tokom praznika, raspusta i snežnih ili vrelih vikenda...; lepo je kad brojni apartmani izgrađeni u poslednjih par godina ne stoje avetinjski prazni...; lepo je videti porodice sa decom da uživaju u šetnji našom lepom planinom.

 

A u zoni "centralnih komercijalno-turističkih sadržaja" na parkingu iza Borova 1 i 2, posle jednog od takvih uzavrelih vikenda ovakve slike:

 

Ispumpavanje sadržaja prepunjenih septičkih jama na obližnje livade

Ispumpavanje sadržaja prepunjenih septičkih jama na obližnje livade (Foto: Kolubarske.rs)

Lokacija: parking iza apartmanskih objekata Borovi 1 i 2 u Gođevačkoj br. 2 i 4.

 

Jednostavno rešenje za prepunjene septičke jame iz celih 59 apartmana (34 u Borovima 1 i 25 u Borovima 2) ili "Kako se snaći, a potrošiti što manje novca?": crni kabl je strujni, za pumpu koja ispumpava sadržaj septičke jame, a crno crevo za sadržaj koji se ispumpava i izliva u okolne livade... Crno na belo! Umesto zakonom propisanog redovnog pražnjenja septičkih jama preko JKP "Vidrak" Valjevo, lakše je i jeftinije ispumpati sadržaj prepunjenih septičkih jama na obližnje zelene površine i divčibarske livade – dakle u prirodu!

 

Ispumpavanje prepunih septičkih jama na obližnje livade

Ispumpavanje prepunih septičkih jama na obližnje livade (Foto: Kolubarske.rs)

Odgovor JKP "Vidrak" Valjevo je jasan: Stambene zajednice Gođevačka broj 2 i broj 4 potpisale su ugovor o pražnjenju septičkih jama 29. novembra 2023. godine, kako to propisi nalažu. Od tada, JKP "Vidrak" Valjevo je praznio septičke jame u Stambenoj zajednici Gođevačka broj 4 tri puta: 26.12.2023. godine i 25.01.2024, a potom i 5.03.2024. po zahtevu Stambene zajednice, i to sedam kubnih metara, dok za Stambenu zajednicu Gođevačka 2 nisu uopšte pražnjene septičkih jama.

 

I laiku je jasno da dinamika pražnjenja septičkih jama ne prati dinamiku punjenja tj. nije u skladu sa kapacitetom i frekvencijom korišćenja objekata bruto građevinske površine 2307 kvadrata i 1730 kvadrata.

Fekalije ispuštene u livadu

Fekalije ispuštene u livadu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, i ranije su podnošene prijave zbog toga što su iz tih objekata ispuštane fekalne vode u obližnje livade. Pošto se očigledno radi o prekršaju u povratu, pitali smo struku, inženjere hidrotehnike, šta bi bilo rešenje dok se ne izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i nedostajuća kanalizaciona mreža. Neprimereno niske kazne nisu rešenje, barem ne na duže staze i za one nesavesne, ali nalog nadležnih da se realizuje tehničko rešenje za kontinuirano ispuštanje preko individualnih prečistača svakako jeste pravi odgovor. 

 

Uostalom, osim zaštićenog područja Predeo izuzetnih odlika (PIO) "Maljen", koje okružuje centar Divčibara i pokrenutog postupka zaštite "Zaštićenih staništa Divčibare" koje se nalazi u neposrednoj blizini ove lokacije, 30.07.2024. doneto je i Rešenje o proglašenju Divčibara za zaštićeno turističko mesto II kategorije. Jedan od uslova za ovakvu kategorizaciju upravo je rešeno prečišćavanje otpadnih voda!

 

I dok čekamo da se završi dugo očekivani tender za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji je nedavno raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine, dok nadležne inspekcije izlaze na teren i donose mere kao i više puta do sada, nama jedino preostaje da apelujemo na investitore i upravnike stambenih zajednica na Divčibarama da pokažu dovoljno svesti i savesti da u eri najsavremenijih tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda ne pribegavaju ovakvim nezakonitim i primitivnim rešenjima koja ugrožavaju i javno zdravlje i prirodu.

 

Verujemo i da vlasnicima apartmana u tim objektima ne odgovara da pod prozorom osećaju smrad kanalizacije i da im se deca igraju po obližnjim livadama natopljenim fekalnim vodama.

 

 

 

 

 

 

 

Blogovi