Predstava
Predstava "Mandragola" (foto: Đorđe Đoković)
28.09.2014, 10:44

Odavno nije bilo ovakve predstave

č: | fb:

Poslednje veče Abro festa bilo je rezervisano za pozorišnu predstavu „Mandragola“ po tekstu Nikola Makijavelija, a u režiji Strahinje Antonića. Dug aplauz, povici bravo i komentari valjevske publike da odavno nije videla bolju predstavu u kojoj je uživala od dizanja do spuštanja zavese dovoljno govore o kvalitetu sinoćnje predstave.

Smestiti Makijavelijevu renesansnu komediju u 21. vek je izazovan i težak zadatak za daleko iskusnije reditelje nego što je Strahinja Antonić, koji je student pozorišne režije na trećoj godini Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Strahinja Antonić je pokazao rediteljsku veštinu, uz sjajnu glumačku ekipu, odličnu scenografiju, kostime, muziku i svetlosne efekte, a Valjevo pstalo bogatije za još jednog pozorišnog stvaraoca.

Mladi reditelj je vešto spakovao, dajući dovoljnu  dozu ozbiljnosti, komičnosti i apsurdnosti, vreme u kome vlada malograđanština, pohlepa, prevara, glupost, spletkarenje, novac. Vreme u kome “cilj opravdava sredstvo”. Takvo vreme može se jedino okončati nestankom – smrću, poručili su akteri “Mandragole”, unoseći u valjevsku predstavu baš taj “detalj”, koga nema u tekstu.

(Foto: Đorđe Đoković)

“Mandragola” je rediteljski debi Strahinje Antonića. Komedija Nikola Makijavelija bila je deo  prošlogodišnjeg ispita i tada je čvrsto rešio da taj komad jednog dana režira. Prilika mu je pružena, kako reče, “nenadano brzo” i sa velikim ushićenjem je uzeo rediteljsku palicu kojom je stvorio neku novu “Mandragolu”.

“Ovaj komad smo žanrovski izmestili iz klasične renesansne komedije situacije i karaktera u jednu tragikomediju. Završnica naše Mandragole je totalno drugačija nego u tekstu i tom završnicom smo želeli da pošaljemo poruku. Čini mi se da smo u tome uspeli. Dobra ekipa i atmosfera, mora dati dobar rezultat. Zadovoljan sam, ali uvek može bolje”, kaže mladi reditelj Strahinja Antonić. Na poziv oduševljene publike Antonić se poklonio zajedno sa odličnom glumačkom ekipom. Kao da je taj izlazak pred publiku stvorio nelagodu.

“Tačno je. Bilo mi je malo neprijatno. Naravno, ne zbog predstave, na nju sam ponosan, nego zbog sebe samog. Nije običaj da se reditelji poklanjaju, oni ostaju iza kulisa. Mnogi čak nisu u pozorištu, ne prisustvuju premijeri”, kaže Strahinja Antonić.

 

Predstava

Predstava "Mandragola" (Foto: Đorđe Đoković)

Sudeći po “Mandragoli” na aplauze i povike bravo Strahinja Antonić će se vrlo brzo navići. Kao što su se navikli glumci, akteri predstave - Katarina Vićentijević, Marijana Andrić, Ljubivoje Marković, Branko Antonić, Nikola Ilić, Stefan Trifunović i Bogdan Trifunović. Nova “Mandragola” je upotpunjena kostimima Branke Šišinački Obradović, koji su pružili utisak ovog vremena.

Dušan Arsenić je, po ko zna koji put dokazao, da je neprevaziđen u svom poslu – dizajnirao je plakate i scenografiju ovogodišnjeg Abro festa. Znalački osmišljena scenografija omogućila je brze promene, bez pauza. Ovaj put scenografija za “Mandragolu” je bila u tamnim tonovima, za razliku od one od pre 25 godina, koja je bila ružičasta, a koju je, takođe osmislio Dušan Arsenić. Možda je i scenografija poruka - ovo vreme nije ružičasto!

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 12 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara