Konferencija za novinare - Džez fest (foto: Kolubarske.rs)
Konferencija za novinare - Džez fest (foto: Kolubarske.rs)
11.05.2024, 06:40

Jubilarni 40. Džez festival - Spektakl za oči, uši i dušu

č: | fb:

Jubilarni 40. Džez festival biće održan u Valjevu od 16. do 18. maja, najavili su organizatori. Koncert jedne od najvećih svetskih zvezda kanadskog džez muzičara Đina Vanelija biće u Omni centru 16. maja od 21 čas.

 

Potom će, u petak, 17. maja na Trgu Desanke Maksmović nastupiti jedan od najperspektivnijih mladih pijanista Slobodan Dragović i njegov kvintet, i valjevske grupe "Mehanički balet" i "Mreža". U subotu, 18. maja, na Trgu Desanke Maskimović od 21 čas gostuje Big bend RTS-a sa Urošem Perićem, a na program će biti repertoar Rej Čarlsa. Subota je rezervisana i za valjevske bendove - "Peđa Pilot Bluz Bend" i "Mjuzikal doktors".

 

Valjevcima smo dali mogućnost da piju vodu sa izvora

 

Direktor Džez festivala i frontmena grupe "Neverne bebe" Milan Đurđević naglašava da ovaj jubilarni festival ima za cilj da prevaziđe lokalne okvire i lokalne granice.

 

"To mi je upravo bila ideja ovih sedam godina koliko sam ovde. Pokušao sam da napravim jedan iskorak po pitanju shvatanja onoga šta džez festival treba da donese. A to je potpuno otvaranje, jer ako ostanemo zatvoreni onda ćemo ući u slepu ulicu i to nema nikakvu perspektivu. U tom kontekstu, 40. Valjevski džez festival otvara svoja vrata jednoj internacionalnoj zvezdi Đinu Vaneliju, jednoj od najvećih džez ikona u svetu", rekao je Đurđević.

 

Dodao je da su mnoge generacije sedamdesetih godina rasle uz Vanelijevu muziku, a sada se ostvaruje san da će Đino Vaneli, pored Kopenhagena, Amsterdama i Ciriha, svirati i u Valjevu. Prema rečima Milana Đurđevića pregovori su trajali šest meseci, ali uz veliku pomoć mnogih, pre svega iz Grada, Valjevo je dobilo internacionalni džez festival.

 

"Po mom subjektivnom mišljenju, mislim da će Vanelijev koncert biti jedan od najboljih koncerata koji će se ikad desiti ovde. Interesovanje za ovaj koncert prevazilazi naše kapacitete. Za samo jedan dan prodato je preko 75 posto karata. Mene je zvalo više od 150 ljudi, pretežno muzičara iz Regiona, koji kažu da će po svaku cenu doći na koncert Đina Vanelija", kazao je Đurđević.

Veseljko Belušević i Milan Đurđević

Veseljko Belušević i Milan Đurđević (Foto: Kolubarske.rs)

  

Izvršni direktor Džez festivala Veseljko Belušević je rekao da će u sali Omni centra biti 500 mesta raspoređenih u dve zone, produkcija će biti na vrhunskom nivou i svi posetioci, gde god bili u sali, dobro će videti i čuti Vanelija.

 

"Bilo je zahtevno organizovati ovogodišnji jubilarni festival, za koji je podignuta lestvica, a naročito koncert Đina Vanelija, jer želimo da budemo dobri domaćini i da svi budu zadovoljni. To ćemo uspeti uz podršku i pomoć grada Valjeva, Ministarstva kulture, SOKOJ-a i donatora", rekao je Belušević.

 

Mikica Đurić, iz grupe "Mehanički balet", govorio je o nastupu valjevskih muzičara na ovogodišnjem jubilarnom Džez festivalu.

 

"Poslednjih nekoliko godina svi valjevsku muzičari su se trudili, a naročito kada se promenio odnos rukovodstva Džez festivala prema njima, dobili smo elan i želju da učestvujemo. To što posle nekoliko godina učestvujemo ravnopravno sa svim džez zvezdama za nas je velika čast, i bilo je veliko interesovanje valjevskih grupa, posle dugo godina zatišja i sivila", rekao je Đurić.

Mikica Đurić

Mikica Đurić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema njegovim rečima, sva četiri benda će izvesti svoje autorske kompozicije koje pripremaju za snimanje, ili su već snimili. "Mehanički balet" će svirati kombinaciju njihovog viđenja džez muzike i neke svoje pesme sa novog albuma u rok maniru. Grupa "Mreža" će svirati svoje pesme koje su snimili u studiju "Kebac" i kompozicije drugih autora. "Pilot bluz bend" izvešće svoje dve-tri nove stvari uz standardni materijal, a "Mjuzikal doktors" su završili svoj materijal koji će predstaviti publici.

 

"Ljubav nas muzičara u ovom gradu prema džezu je ostala iskrena i duboka. I vrlo je važno da su organizatori ponovo prepoznali tu želju i ljubav, kao i poštovanje prema muzici i ovom festivalu svih valjevskih svirača. Svi su srećni i osećamo se važni, i ispunjeni ljubavlju prema svima vama, prema Valjevu i Džez festivalu", rekao je Mikica Đurić.

 

Ovogodišnji jubilarni 40. Valjevski džez festival, na kome će nastupati jedan od najvećih svetskih džez muzičara Đino Vaneli, koštaće šest miliona dinara. Četiri miliona dinara biće izdvojeno iz budžeta Valjeva, dok će preostali novac obezbediti Ministarstvo kulture, SOKOJ i donatori - kompanije "Gejt", "DS Smit", "Enel", "Blist", "King komerc" i "Valjevska pivara".

Aktuelno

Prekid sednice Skupštine grada (foto: Kolubarske.rs)
Nakon pet časova zasedanja Pre 12 sati 35 minuta

Prekinuta sednica Skupštine grada Valjeva

Današnja sednica Skupštine grada prekinuta je nakon pet časova zasedanja, kada je u toku bila rasprava o šestoj tački dnevnog reda - izmene Plana komunalne izgradnje. Sednica će biti nastavljena u...  · 16 komentara