Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
22.05.2024, 09:57

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

č: | fb:

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.

 

Od ove godine "Zlatne stepenice" se, kao kategorizovano takmičenje 3. ranga, nalaze i u Kalendaru takmičenja i smotri za osnovnu školu Ministarstva prosvete, i pored Republičkog takmičenja i Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, jedino su takmičenje gudača u našoj zemlji koje ispunjava kriterijume neophodne za kategorizaciju resornog Ministarstva.

 

Ovogodišnje takmičenje iznedrilo je izuzetan odziv 163 talentovanih mladih ljudi sa prostora celog balkan­skog regiona, pokazalo izuzetnu posvećenost i kva­litet pedagoga i potvrdilo prisustvo plemenite, pro­fesionalne i duboko posvećene svesti u ličnosti da­našnjeg profesora muzičkog instrumenta i njego­vog učenika, što upravo jeste glavna misija valjev­skog takmičenja gudača.

 

Ovogodišnje takmičarsko muziciranje je prošireno sa dve takmičarske discipline, kamernom muzikom i orkestrima što će u budućnosti motivisati pedagoge na još angažovaniji rad na polju grupnog muzi­ciranja, a što će bez sumnje značajno uticati na profesionalni kvalitet i širinu iz­vođaštva mladih muzičara.

 

I ove godine, žiri takmičenja će činiti profesori FMU u Beogradu, prof. Maja Jokanović i prof. Srđan Sretenović, profesori muzičkih škola Beogra­da i Novog Sada: prof. Vladimir Vasiljević, prof. Danijela Milutinović Nenić, prof. Ivana Topalović, prof. Dejan Mitrović, prof. Milan Čizmić ali i profesori  iz regiona, prof. Ivan Otašević (Muzička Akademija – Banja Luka, BiH), Tim Ska­lar Demšar (Simfonijski orkestar RTV Slovenija – Ljubljana, Slovenija), prof. Smiljan Mrčela (Muzička Akademija – Zagreb, Hrvatska), Orfej Simić (Klagen­furt – Austrija), Božidar Pejović (Bivša jugoslovenska republika – Makedonija).

 

Na sedmim Zlatnim stepenicama, tradicionalno će biti izabrani najbolji pe­dagog i najbolji klavirski saradnik, a imajući u vidu ličnost istaknutog violinskog pedagoga, profesora Dejana Mi­hailovića, koji je pored profesorke valjevske muzičke škole, mr Snežane Steva­nović bio jedan od glavnih inicijatora ovog takmičenja, a na prvim "Zlatnim Stepenicama" i predsednik žirija i ove godine će najuspešniji takmičar biti na­gradjen priznanjem predviđenim za apsolutnog pobednika takmičenja koje nosi naziv: "Nagrada prof. Dejan Mihailović".

 

Takmičenje  će biti upotpunjeno i pratećim programima edukativnog i koncertnog karaktera. Istaknuti umetnici, Marko Josifoski (Koncertni violinista i profesor violine na FMU u Beogradu) i Smiljan Mrčela (solo violončelista Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu) će realizovati masterclass za zaintere­sovane violiniste, violiste i violončeliste a prof. Miodrag Bogić i sa­mostalnu umetničku radionicu za izradu gudačkih instrumenata i edukaciju, "Tarisio" koja je od samog početka realizacije "Zlatnih stepenica" sponzor takmičenja i koji će i ove godine imati svoj izložbeni i radni prostor u muzičkoj školi.

 

U godini u kojoj MŠ "Živorad Grbić" slavi svoj 70. rođendan, svečano otva­ranje takmičenja zakazano je za četvrtak, 23. maj u 19 časova i posvećeno je muzici gudača škole (najbolji solisti i kamerni gudački orkestar "Feniks"), a takmičenje će biti zaokruženo izvo­đenjima najboljih mladih umetnika, takmičara 7. "Zlatnih stepenica", proglašenjem pobednika kategorije i apsolutnog pobednika takmičenja, u nedelju, 26. maja, s početkom u 18.30 časova.

 

Generalni pokrovitelj takmičenja je Grad Valjevo.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara