Zoran Đorđević (foto: ZZ Filmes)
Zoran Đorđević (foto: ZZ Filmes)
12.06.2024, 06:55

Nagrada u Kanu za dokumentarni film Valjevca Zorana Đorđevića

č: | fb:

Dugometražni dokumentarni film "Markos, snaga volje" ("Marcos, Forca de vontade"), autora Zorana Đorđevića, dobio je nagradu publike u svojoj kategoriji na filmskom festivalu u Kanu.

 

Zoran Đorđević je Valjevac, filmski, televizijski i pozorišni reditelj, scenarista, umetnički fotograf i producent, koji dve i po decenije živi i radi u Brazilu.

 

Snimanje filma o brazilskom umetniku Santos Markosu, rođenog sa cerebralnom paralizom, Đorđević je započeo daleke 1996. godine filmskom trakom, a završio 2023. godine digitalnom kamerom.

Markos Santos - Autoportret

Markos Santos - Autoportret (Foto: ZZ Filmes)

 

"Markos ne koristi ruke, teško govori i slika levim stopalom. Rođen je pre 52 godine u izuzetno siromasnoj, ali mnogobrojnoj, porodici, na periferiji, danas velikog skoro milionskog grada, Sao Žose dos Kampos. Prilikom rođenja nekoliko minuta je ostao bez vazduha, što ga je skoro ubilo. Pravim čudom je preživeo, ali sa trajnim posledicama, ostao je doživotni invalid sa cerebralnom paralizom koja mu je oštetila mozak, onaj deo koji upravlja pokretima ekstremiteta i vilice. Markos je snagom volje uspeo da svoj umetnički talenat pretvori u profesiju od koje žive on i njegova porodica", priča Đorđević i dodaje:

 

"Noga mu je, zapravo, deo tela kojim se koristi dok njegova neverovatna volja istiskuje na platna čudesne slike. Markosova čudesnost je u njegovoj neprestanoj borbi sa svim svojim fizičkim preprekama".

 

Prema rečima Zorana Đorđevića, dokumentarni film "Markos, snaga volje" pokušava da prikaže božansku ličnost i stvaralački um ovog umetnika. Granice stvarnosti, sećanja, snova i patnje se pretvaraju u umetnička dela.

 

U jednoj sekvenci filma Markos kaže: "Svako jutro se molim. Osećam kao da razgovaram sa Bogom. On mi uvek kaže isto – 'Počni, pomoći ću ti da završiš'. Tako počinjem i završavam svako sliku".  

Markos Santos

Markos Santos (Foto: ZZ Filmes)

 

Markos Santos je član međunarodnog udruženja likovnih umetnika koji slikaju ustima i nogama. Brazilsko sedište tog udruženja je u Sao Paolu, okuplja preko 50 umetnika, a na svetu ih ima preko hiljadu. Udruženje postoji u preko 80 država na svim kontinentima. Postojalo je i u Jugoslaviji, a nastavilo je svoj rad u Hrvatskoj. U Srbiji još uvek ne postoji i pored činjenice da postoji nekoliko umetnika.

 

Pomoć Valjevki i Valjevaca

 

Zoran Đorđević kaže da je film uradio uz pomoć brojnih Valjevaca i Valjevki. Kompletnu muziku uradio je Uroš Spasojević, muzika je snimljena i miksovana u studiju Vladimira Ružičića. Dušan Arsenić uradio je pet grafičkih rešenja za poster filma, profesori Ivan Manić iz Medicinske škole i Biljana Marinković iz Valjevske gimnazije, uradili su prevode na engleski, odnosno francuski jezik.

Plakat - Dušan Arsenić

Plakat - Dušan Arsenić (Foto: ZZ Filmes)

 

"U Kan su stigle sjajne kritike na oba prevoda i to je sigurno pomoglo da ne postoji jezička barijera sa publikom. Upravo smo tamo dobili nagradu publike", kaže reditelj Zoran Đorđević.

 

Otkriva nam da trenutno radi tri nova filma. Da poželimo da dobije bar isti broj nagrada, po jednu za svaki film!

Novi film Zorana Đorđevića - RETRATOS JOÃO RURAL

Novi film Zorana Đorđevića - RETRATOS JOÃO RURAL (Foto: ZZ Filmes)

 

Zoran Đorđević je rođen 1962. godine u Valjevu. Diplomirao je režiju dokumentarnog filma na FAMU, filmskoj i TV školi akademije umetnosti u Pragu. Autor je dvadesetak filmova u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, Češkoj, Brazilu, Angoli... Svojevremeno je bio laureat Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma sa ostvarenjima "Molitva za mrtve duše", "Odiseja" i "Živeli". Od druge polovine devedesetih godina prošlog veka sa porodicom pretežno živi i radi u Brazilu. Osim umetničkog stvaranja, bavi se i filmskom i fotografskom pedagogijom.

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara