iRevolucija tim (foto: iRevolucija )
iRevolucija tim (foto: iRevolucija )
01.08.2024, 06:56

Film "Ima neko ko ne ćuti", iRevolucije, osvojio prvu nagradu na "Vrmdža festu"

č: | fb:

Film "Ima neko ko ne ćuti", Udruženja građana iRevolucija, osvojio je prestižnu prvu nagradu na ovogodišnjem 8. Internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma Vrmdža za najbolji film u oblasti ekologija.

 

"Ovo priznanje predstavlja značajnu potvrdu našeg rada i posvećenosti promociji ekoloških tema kroz filmsku umetnost", saopšteno je iz valjevskog udruženja.

 

Internacionalni festival ekološkog filma "Vrmdža fest", koji se održava u idiličnom ambijentu sela Vrmdža kod Sokobanje, poznat je po svojoj misiji da podiže svest o važnim ekološkim pitanjima i inspiriše promene kroz moć filma. Ove godine, festival je okupio brojne autore i entuzijaste iz celog sveta, predstavljajući najnovija ostvarenja iz oblasti ekološke kinematografije.

(Foto: iRevolucija)

 

"Naš film "Ima neko ko ne ćuti", je prvo delo autorke Marije Marković u svetu filma, koji se istakao jedinstvenim pristupom i snažnom porukom u borbi za čist vazduh u Valjevu, sa posebnim osvrtom na najevećeg pojedinačnog zagađivača u Valjevu. Film prikazuje kako se pojedini ljudi u savremnom dobu bore za osnovno ljudsko pravo – pravno na čist vazduh. Među njima su građani koji govore kako izgleda život od oktobra do aprila svake godine, u vremenu kada su im sve više dostupne relevantne informacije o višedecenijskom problemu aerozagađenja. Reč imaju i stručna lica iz oblasti javnog zdavlja, ekologije, prava, žurnalistike, kao i aktivisti organizacija iz drugih gradova u Srbiji koji se bave ekološkim problemima kroz javne politike koje sprovode. Živimo u društvu u kom je informacija previše, a fokusa na društveno-egzistencijalni problem premalo. Film predstavlja 'presek stanja' u kom se nalazimo i otvara pitanja kojima treba da se bavimo ako želimo zdraviju budućnost", navode iz iRevolucije i dodaju:

 

"Zahvaljujemo se organizatorima Vrmdža Fest-a na ovom izuzetnom priznanju, kao i našim partnerima, saradnicima,  članovima iRevolucija, prijateljima I svima koji su učestvovali u realizaciji na njihovoj nepokolebljivoj podršci. Posebnu zahvalnost upućujemo i publici koja je prepoznala i podržala naš rad. Pozivamo sve zainteresovane da prate naše dalje projekte i da se uključe u diskusiju o važnim ekološkim temama, jerzajedno možemo doprineti boljoj i održivijoj budućnosti za sve".

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 15 sati 58 minuta

"Ispoljavati empatiju", nije dužnost samo nekih...

Nije samo "lepo", "za ugledanje", "ljudski", "empatija", nego je i dužnost, pomagati one kojima je pomoć potrebna. Pa i nesrećne migrante, iz afričkih i bliskoistočnih zemalja! Trebalo bi da je...

PK Valis (foto: PK Valis)
Mađunarodni miting Pre 19 sati 6 minuta

Plivači Valisa uspešni u Kikindi

Jedan od najuspešnijih takmičara mitinga, koji je održan ovog vikenda u Kikindi, bio je Andrej Milivojević, član valjevskog plivačkog kluba Valis. Učestvovalo je 380 plivača iz Mađarske, Bugarske,...