Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
18.09.2024, 06:25

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

č: | fb:

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture. Ovo priznanje se treću godinu zaredom dodeljuje u znak sećanja na književnika i novinara Radovana Belog Markovića.

 

Odluku o ovogodišnjem dobitniku saopštio je na knferencii za novinare u Valjevu dr Zoran Živković predsednik žirija. 

 

"Ne samo što je bio prijatelj sa Radovanom, nego zato što njegovo delo, njegove reportaže predstavljaju najviši literarni domet u srpskom novinarstvu, a o tome svedoči sedam, osam knjiga njegovih reportaža koje su objavljivali velike izdavačke kuće poput Nolita. Ono što je on zabeležio u tim reportažama ostaje zauvek za sećanje o nečemu što zovemo srpski mentalitet i ako tražimo našu istoriju, kulturu u književnosti, mnogo toga o tim promenama u srpskom mentalitetu, naročito u vreme industrijalizacije, našli bismo u reportažama Slobodana Stojićevića u listu Politika", naveo je Živković. 

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dodao je da u knjigama "Nigde lada nema" i "Božić u Čikagu" postoje primeri koji pokazuju "i ljubav prema svojoj otadžbini i dobro poznavanje srpskog mentaliteta, ali i objektivnost koja zna da artikuliše sve ono što je bitno, pa i ono što nam se ne sviđa".

 

Pre Stojićevića dobitnici nagarde su Miloš Jevtić, novinar i publicista i Radovan Popović, novinar i urednik Politike u penziji, otuda, prema rečima dr Zorana Živkovića, sve to na neki način predstavlja omaž "zlatnom, herojskom dobu novinarstva".

 

Podsećajući na rečenicu, koju neki pripisuju Hemingveju, a neki Čerčilu, da je novinarstvo najbolje zanimanje na svetu, pogotovo ako se na vreme napusti, Živković je naveo da su dosadašnji dobitnici nagrade, među njima i Slobodan Stojićević, uradili su nešto suprotno.

 

"Nikada nisu ostavili novinarstvo i svedoče o njemu svojim imenom i prezimenom. Svedoče o tom zlatnom periodu srpskog novinarstva", rekao je Živković.

 

Nagrada "Beli" biće uručena na Kneževom polju na Povlenu, u subotu 21. septembra u okviru manifestacije "Gospojinski dani na Povlenu". Osim dodele nagrade, biće otkriven spomenik Svetom Ocu Justinu (Popoviću), a povodom značajnog jubileja koji je obeležen ove godine – 130 godina od rođenja, 45 godina od smrti i deceniju od prenosa moštiju Ave Justina. 

 

Skulptura u drvetu je delo Milutina Rankovića, lajkovačkog vajara, ikonopisca i drvorezbara, koji je uradio i prethodne Radovanu Belom Markoviću i pesniku Petru Pajiću.

 

"Statua Ave Justina biće okrenuta ka Kneževom polju i predstavljaće susret duhovne gromade, svetitelja i brđanske snage planine Povlen koju svim ovim akcijama želimo da stavimo pod zaštitu, jer rezervnih planina nemamo", rekao je Vlado Dodović sekretar Izvršnog odbora Udruženja "Beli Povlen", koje je organizator Manifestacije "Gospojinski dani na Povlenu".

Aktuelno