Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
20.09.2024, 06:41

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

č: | fb:

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku u sezoni 2023/2024. pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope", u izdanju izdavačke kuće Akademska knjiga, objavljeno je na sajtu valjevske Biblioteke.

 

Odluku da ovu nagradu dobije Vesna Aleksić doneo je žiri u sastavu: profesor dr Radivoje Mikić, predsednik, i članovi profesor dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik.

 

Kako je navedeno u obrazloženju žirija "putopisna knjiga 'Melodije Evrope' Vesne Aleksić se iz ovogodišnje produkcije izdvojila koliko visokom umetničkom vrednošću toliko i činjenicom da uverljivo pokazuje da se savremeni putopisac, poput svojih predaka, a jedan od njih je, nema sumnje, Ljubomir Nenadović, iznova obraća evropskom prostoru videći u njemu ne samo, kako bi Sterija rekao, 'divno pozorje oku', već, mnogo više raznolikost kultura koje, svaka na svoj način, oblikuju onu vrednosnu vertikalu koju savremeni čovek vidi i kao osnovu svog identiteta. Pisani sa izuzetnom osetljivošću za detalj, za važnost ličnog doživljaja viđenog, putopisi Vesne Aleksić pokazuju da i savremeni pisac u svom čulnom doživljaju može da pronađe podsticaj za visoki uzlet svoje imaginacije, za okretanje onom unutarnjem svetu u kome i ambijent modernog grada i umetnička dela neprolazne vrednosti u jednakoj meri zaokupljaju pažnju i postaju podsticaj da se u putovanju traži i saznanje i ona duševna ravan na kojoj se čitav naš život svodi na 'ogromnost detinjstva', na neutaživu potrebu za kretanjem i doživljavanjem lepote sveta".

 

Najavljeno je da će Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović", kao organizator manifestacije "Ljubini dani", nagradu uručiti dobitnici 27. septembra na svečanosti koju tim povodom organizuje u Brankovini

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 15 minuta

Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu

Sajam zapošljavanja u Valjevu biće organizovan u petak, 20. septembra u 12 časova na Gradskom trgu u Valjevu, saopštila je Filijala Valjevo Nacionalane službe za zapošljavanje. Na sajmu će...