Svečanost na Kneževom polju (foto: Kolubarske.rs)
Svečanost na Kneževom polju (foto: Kolubarske.rs)
23.09.2024, 05:16

Slobodanu Stojićeviću uručena nagrada "Beli" i otkriven spomenik Ocu Justinu

č: | fb:

Na svečanosti na Kneževom polju, u podnožju Malog Povlena, najvišeg vrha Povlena novinaru i uredniku u listu "Politika", publicisti Slobodanu Stojićeviću uručna je Nagrada "Beli", za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture, i otkriven spomenik Ocu Justinu Ćilijskom.

 

Nagradu "Beli" treću godinu zaredom u znak sećanja na književnika i novinara Radovana Belog Markovića dodeljuje Udruženje "Beli Povlen".

 

Svečanosti na Kneževom polju su prisustvovali predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, vladika valjevski Isihije, akademik Matija Bećković, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, i brojni gosti.

 

Govoreći o stvaralaštvu Slobodana Stojićevića, predsednik žirija za dodelu nagrade dr Zoran Živković je, pored ostalog, rekao da je reč o "jednom od najprepoznatljivijih Politikinih pera u poslednjim decenijama prošlog veka", a da su njegove reportaže prelazile granicu između novinskog teksta i autentične literature.

 

Zahvaljujući na priznanju, Slobodan Stojićević je rekao da Radovan Beli Marković nije imao prethodnika na koga se naslanja, niti sledbenika koji opravlja rečenice i književni svet poput njegovog. Rekao je da je "R. M. zvani Beli sasvim otišao u crno slovo i da se onako krupan, orao od slova našao u jednom crnom slovu – metafori".

 

"To crno slovo nemerljivo je veliko. Nema ni kraja ni početka. Čovek koji je vladao slovima, kad je došlo vreme, nestao je u jednom, crnom slovu koje kao kosmička crna rupa guta one koji su za svako slovo živeli. Ostala su njegova crna slova i kao sitni praporci koji muziciraju, po bibliotekama narodnim, školskim, gradskim i seoskim…", rekao je Stojićević.

 

Dodao je da je za njega nagrada koju je primio, pre svega, novinarska, jer je Radovan Beli Marković svojevremeno bio novinar valjevskog nedeljnika Napred i da su im se putevi upravo na polju novinarstva i ukrštali.

Svečanost na Kneževom polju

Svečanost na Kneževom polju (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na svečanosti na Kneževom polju je, osim dodele nagrade, otkriven spomenik Ocu Justinu Ćelijskom, a povodom značajnog jubileja koji je obeležen ove godine – 130 godina od rođenja, 45 godina od smrti i deceniju od prenosa moštiju Oca Justina. 

 

Premijer Vučević je rekao da je Otac Justin bio naša savest i da je njegov najveći blagoslov bio da nas opominje da ne zaboravimo na Boga i da ga možemo zamisliti kako se šeta povlenskim stazama i moli za nas grešne, za spas i preporod, za razum i oprost, za mudrost i smirenje svih nas.

 

"Neka ovaj plato bude mesto naših susreta samih sa sobom, mesto na kojem možemo da se radujemo, ali i da plačemo, mesto na kojem ćemo reći i hvala i oprosti, mesto gde ćemo moći da se zagledamo u njegove svete oči i da tražimo i pronađemo naš put i kao narod, i kao država", kazao je Miloš Vučević.

 

Akademik Matija Bećković je, sedamdesetih godina prilikom posete manastiru Ćelije, od Oca Justina dobio brojanice, čega se i danas s ljubavlju seća.

 

"Ko je mogao pretpostaviti da ću ja te brojanice pokazivati vama pred njegovim spomenikom i da ću ovom rukom, sa ovim brojanicama, Vladici valjevskom Isihiju darovati 'malog' Justina na dan rođenja 'male' Bogorodice? Dobro došli i srećan praznik", poželeo je akademik Matija Bećković, predsednik Udruženja Beli Povlen.

 

Skulptura u drvetu Oca Justina je delo Milutina Rankovića, lajkovačkog vajara, ikonopisca i drvorezbara, koji je uradio i prethodne Radovanu Belom Markoviću i pesniku Petru Pajiću.

 

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo 20.09.2024

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis 20.09.2024

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...