Zora Petrović  Predeo
Zora Petrović Predeo
17.10.2024, 09:28

"Crteži i grafike velikana srpskog likovnog stvaralaštva 20. veka"

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića", u četvrtak, 17. oktobra 2024. godine, u 19 časova, biće otvorena izložba "Crteži i grafike velikana srpskog likovnog stvaralaštva 20. veka".

 

Na izložbi će biti prezentovani radovi iz bogate privatne kolekcije Božidara Despotovića Despe, pesnika, fotografa i nekadašnjeg rok muzičara iz Šapca, koji je deceniju unazad i strastveni kolekcionar likovnih dela. Postavku čine crteži i grafike preko 60 autora, među kojima su najznačajnija srpska slikarska imena prošlog veka: Uroš Predić, Beta Vukanović, Ivan Tabaković, Ljubica Cuca Sokić, Milan Cile Marinković, Milena Pavlović Barili, Velizar Krstić, Petar Lubarda, Leonid Šejka, Stojan Ćelić, Peđa Milosavljević, Nedeljko Gvozdenović, Mladen Srbinović, Dado Đurić, Đorđe Andrejević Kun, Stojan Aralica i mnogi drugi.

 

Kolekcija Božidara Despotovića Despe izuzetno je bogata brojem autora, u tolikoj meri da ona reprezentuje čitave epohe srpske likovne umetnosti, bar kad su radovi na papiru u pitanju. U njoj su prisutni autori koji su se školovali još u 19. veku zajedno sa umetnicima koji i danas stvaraju.

 

Milan Stašević Drvored

Milan Stašević Drvored

Kako je reč o izložbi sa velikim brojem autora, prirodno da je primetan širok raspon stilova i osobenost ulikovnom pristupu. Ljubo Marinčić, urednik "Aktivne kulture" i autor uvodnog teksta "Putevima modernosti kroz umetničku kolekciju Božidara Despotovića Despe" za katalog izložbe, predstavio je autore generacijski jer ih, kako je istakao, period u kome su autori umetnički stasavali i stvarali ipak, makar u najmanjoj meri, povezuje. Podelio ih je u grupe: Umetnici prve polovine 20. veka, Učenici Beogradske umeničke škole, Autori likovne scene druge polovine 20. veka, Iz "Medijale" i Ugledni predstavnici aktuelne likovne scene.

 

Kako je Ljubo Marinčič istakao, Despotovićeva kolekcijaje inovativna, definitivno drugačijai vrlo značajna privatna zbirka likovnih radova. Vrednost dela koje baštini Despina kolekcija, brojnost autora i dijapazon umetničkih izraza koji nudi, čini jenezaobilaznom tačkom na topografiji naše likovne umetnosti.

 

Izložba "Crteži i grafike velikana srpskog likovnog stvaralaštva 20. veka" trajaće narednih mesec dana.

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara

Radionica o zdravoj i pravilnoj ishrani (foto: )
Povodom Svetskog dana hrane 16.10.2024

Kroz igru učenje o vitaminima

U susret Svetskom danu hrane (16. oktobar) Zavod za javno zdravlje i Služba polivalentne patronaže, u saradnji sa udruženjem "Anđeli čuvari", organizovali su radionicu o zdravoj i pravilnoj ishrani...  · 1 komentar