Slavko Krunić i Dušan Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
Slavko Krunić i Dušan Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
29.12.2014, 14:47

Moderna galerija je hram slike

č: | fb:

Moderna galerija je hram slike, i to su shvatili slikari, kolekcionari i darodavci, poručio je direktor Dušan Jovanović otvarajući izložbu pod nazivom „Iz kolekcije Moderne galerije“. Preko 500 slika i crteža, koje je Moderna galerija dobila na poklon koja sledeće godine obeležava 30 postojanja, je vrednost, koja ovu valjevsku instituciju svrstava u sam vrh galerija.

Izložba slika iz kolekcije Moderne galerije

Izložba slika iz kolekcije Moderne galerije (Foto: Đorđe Đoković)

„Za ovih 30 godina Grad Valjevo i Moderna galerija su skupili ili bolje rečeno dobili oko 500 slika i crteža, a ovo izloženo je samo malo parče onoga što čini našu vrednu kolekciju, koja je nastala tako što ni jedna slika nije kupljena. Važno jeda kažem i da ni za jednu sliku  nismo urgirali, ucenjivali, molili da dođe do nas. I to sam shvatio ovih dana dok sam kačio slike. Sve one su dar umetnike,kolekcionara, darodavaca,koji su u prepoznali u Modernoj galeriji hram slike“, kaže Jovanović.

Dušan Jovanović

Dušan Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da je najzaslužniji za bogatu kolekciju slika i za tri decenije postojanja Moderne galerije, pored dva i po zaposlena, Grad Valjevo koji je glavni, i može se reći, i jedini finansijer ove institucije. „Moram reći da se Grad nikada nije mešao u program Galerije. Sve ove godine smo radili na neki naš način. Mnoge smo čuli, ali mnoge i nismo i možda je baš zato sve ispalo ovako dobro“, kaže Jovanović i objašnjava da je Moderna galerija za svaku izložbu imala, kako su ga nazvali, komesara. “Komesar ove izložbe je bio Milenko Radović,  koji je idejni tvorac i osnivač Moderne galerije. Zajedno sa njim sam uživao i napravili smo od 500 slika i crteža kolekciju, ovih 15 prikazanih dela. Uz ovu izložbu ide i katalog sa brojem jedan, što znači da nije kraj, to je  početak, putokaz i znak da ćemo nastaviti i narednih godina“, poručio je direktor Moderne galerije Dušan Jovanović.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 33 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara