Izložba radova (foto: Biblioteka Ljig)
Izložba radova (foto: Biblioteka Ljig)
14.07.2023, 12:24

Održane Ljiške kulturne večeri

č: | fb:

Četvorodnevne Ljiške kulture večeri, završene su sinoć. Sve, sem večeri folklora, odvijalo se u biblioteci i Malom pozorištu dvorištu "Gordana Kosanović", na letnjoj sceni Gradske biblioteke "Milovan Danojlić".

 

Oboje, i glumica Gordana Kosanović i književnik Milovan Danojlić, otišli su u svet, Gordana Kosanović 1981. godine u mali nemački grad Milhajm, u Teatr na Ruru, gde je za nekoliko godina postala značajno ime evropske glume, ali i prerano (1986) otišla sa umetničke i životne scene. Počiva na groblju u Dićima, pored bake Mašinke Ivković.

 

Milovan Danojlić, od 1984, živeo je u Francuskoj, najpre u Parizu, potom u Poatjeu, nevelikom gradu, ali značajnom univerzitetskom centru u toj zemlji. Između Poatjea i rodnih Ivanovaca (zadnja pošta Ljig), gde se vraćao svake godine u prolećno-letnjem periodu,  postao je jedan od najznačajnijih književnika, akademik ipredsednik najstarije  izdavačke kuće u Srba, Srpske književne zadruge. Sahranjen je 2. decembra 2022. godine, na brdu Kamalj u blizini crkve, svoje zadužbine.

 

Ostala je i ova njegova pesma:

"Nizbrdo jurnuh, s nestrpljenjem;Napustih detinjstvo i rodni dom; A sada se istom stazom penjem; Uzbrdo, otežao, star i trom".

 

Pre godinu dana, Milovan Danojlić bio je gost biblioteke, zajedno sa Matijom Bećkovićem i Petrom Božovićem. Tada je javnost saznala da će biblioteka dobiti njegovo ime.

 

Ove godine, prvog dana, master bibliotekarka Valentina Popović održala je radionicu medijske pismenosti u okviru projekta "Saznaj i razaznaj".

Aleksandra Ninković Tašić o velikanima

Aleksandra Ninković Tašić o velikanima (Foto: Biblioteka Ljig)

 

Utorak je bio rezervisan za male istraživače iz ljiškog vrtića "Kaja" i Aleksandaru Ninković Tašić, autorku knjige o našim velikanima Tesli, Pupinu i Milankoviću, pod nazivom "Zvezdobrojci".

 

Veče je počelo predstavljanjem projekta "12 veličanstvenih" i koncepta projektnog rada Godine uzleta, o kojem su govorile direktorka vrtića Tijana Karganović i vaspitačica Biljana Aćimović. Mališani su bili veoma aktivni učesnici programa i oduševili prisutne, a posebno gošću Ninković Tašić.

 

Likovna kolonija u dvorištu biblioteke okupila je ljiške slikare, a pojedini su inspiraciju našli u zavičajnom fondu biblioteke. Predavanje na temu "Konzervatorska svedočenja", održala je Slađana Dinić Đorđević, samostalna umetnica, konzervatorka i restauratorka. Akademska umetnica Marijana Arunović govorila je o savremenim tendencijama u modernoj umetnosti mladih umetnika.

KUD Ljig

KUD Ljig (Foto: Biblioteka Ljig)

 

Veče folklora na terenu kod opštine, na Petrovdan, privuklo je posebnu pažnju, kao i uvek kada nastupa Kulturno-umetničko društvo "Ljig", veoma aktivno udruženje koje svoje mesto zastupa  širom Srbije.

 

U četvrtak, održana je promocija knjige Valentine Popović "Digitalni alati" i predstavljen je novi brojčasopisa SŠ "Hiljadu trista kaplara".

 

O značaju prve knjige Valentine Popović o upotrebi digitalnih alata u malim bibliotekama,govorili su Dragan Radovanović, direktor ljiške biblioteke, Mirko Marković, u ime Internet kluba, suizdavača knjige (drugi izdavač je Pedagoški fakultet u Somboru, gde je Valentina završila master studije, a sada je doktorand) i profesorka srpskog jezika i književnosti Marijana Negovanović Obradović, lektorka knjige, inače dugogodišnja saradnica biblioteke.

Razgovor o časopisu Kaplari

Razgovor o časopisu Kaplari (Foto: Biblioteka Ljig)

 

Ovogodišnji broj časopisa Kaplari većim delom je posvećen jubileju, 60-godišnjici škole koja od 2004. godine nosi ime slavnih 1300 đaka kaplara. Učesnici razgovora bili su profesori škole (i nekadašnji učenici) Uroš i Jelena Tošanić, mladi lekar Ivan Bušić, do 2016. učenik, Nina Stepanović, studentkinja Filološkog fakulteta i Mateja Petrović, vukovac, koji je upravo upisao Mašinski fakultet u Beogradu.

 

A sad pravac – Rajac! Na redu je 54. Kosidba na Rajcu.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 52 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara