Konak Brene Mihailović (foto: Branko Petrović)
Konak Brene Mihailović (foto: Branko Petrović)
18.09.2023, 08:59

Novi prostor za Biblioteku "Radovan Beli Marković"

č: | fb:

Svečanom akademijom održanom u amfiteatru ispred obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, kao i dodelom godišnjih priznanja, Lajkovac je u nedelju obeležio Dan opštine. Ključevi konaka simbolično su uručeni doskorašnjoj Gradskoj biblioteci, a sada Biblioteci "Radovan Beli Marković", koja će se u narednom periodu preseliti u ove objekte.

 

Na predlog građana, Opština Lajkovac je ove godine dodelila tri javna priznanja uspešnim pojedincima u različitim oblastima društvenog života. Anđeli Cvetković je dodeljena pohvala i novčana nagrada od 100.000 dinara za izuzetne rezultate i doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta, Milošu Simiću plaketa za postignute rezultate u oblasti društvenog angažovanja i značajan doprinos razvoju društvene zajednice i Stefanu Grujičiću diploma za rezultate tokom školovanja i izuzetne uspehe na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Andrija Živković

Andrija Živković (Foto: Branko Petrović)

 

Zvanicama i sugrađanima obratio se predsednik opštine Andrija Živković.

 

"Ponosan sam na svoje saradnike, koji su zajedno sa mnom imali viziju i hrabrost da razvijamo i ovaj deo varošice i što više ga približimo sugrađanima, o čemu govore: novi vrtić, rekonstruisane osnovna i srednja škola, sportska hala, teniski tereni, zelena pijaca, zatvoreni bazen, nove ulice. U tom pravcu nastavićemo već od sutra, u planu su veštački fudbalski teren, novo naselje Vojni krug, nove saobraćajnice i promena namene Agrobiznis centra u poslovno-stambenu zonu. Svedoci smo da ovaj dan opštine obeležavamo otvaranjem objekata kao što su konaci Radića i Mihailovića, koji će danas biti predati našoj biblioteci, jer težimo da Lajkovac bude oličenje kvalitetnog spoja tradicionalnog i modernog, lepog i praktičnog, prijatnog i zanimljivog".

Radića konak

Radića konak (Foto: Branko Petrović)

 

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa. Skupu su prisustvovali brojni potomci Brene Mihailović, a u njihovo ime obratio se Brenin unuk Mile Jevremović, podsećajući na istorijat konaka Mihailovića u Malom Borku.

 

Mile Jevremović

Mile Jevremović (Foto: Branko Petrović)

"Gradnju kuće je 1886. započeo ugledni domaćin Ilija Mihailović, sa sinom Rajkom, narodnim poslanikom u vreme kralja Petra Prvog Karađorđevića. Završena je 1888. godine i bila jedna od najvećih kuća u valjevskom srezu. Gradili su je dubrovački majstori po uzoru na velike gradske kuće. Osim što je služila za stanovanje porodice Mihailović bila je i vojna kota, ujedno i orijentir putnicima koji su nailazili sa raznih strana i svraćali na konak. Kuća je menjala stanovnike, ali ostajala topli dom svima: od Ilije, Rajka, Branislava i poslednjeg Svetolika Mihailovića, koji je poginuo 1945. na Sremskom frontu. Iza sebe je ostavio majku Zagorku, suprugu Brenu po kojoj se konak danas naziva i tri kćerke od pet, tri i godinu dana: Milesu, Zoru i Žižu, koja je danas sa nama", rekao je Mile Jevremović.

Uručenje ključeva konaka Biblioteci

Uručenje ključeva konaka Biblioteci (Foto: Branko Petrović)

 

Predsednik opštine je otkrio ploču sa nazivom Biblioteka "Radovan Beli Marković" i simbolično uručio ključeve konaka direktorki Snežani Škorić. Ona se zahvalila rukovodstvu opštine Lajkovac na odluci koja će značajno doprineti unapređenju rada biblioteke, jer će dobijanjem ova dva objekta i njihovim skorašnjim opremanjem biti rešeni dugogodišnji problemi ustanove, a prostor će postati novi centar kulturnog života Lajkovca.

 

U programu je učestvovao glumac Lepomir Ivković, čitajući odlomke iz dela Radovana Belog Markovića, i kamerni hor "Sveti Serafim Sarovski" iz Zrenjanina. Proslavi Dana opštine Lajkovac prisustvovali su narodni poslanici Ivana Nikolić, Tijana Davidovac i Lepomir Ivković, načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović, načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić i druge zvanice.

Dan opštine Lajkovac

Dan opštine Lajkovac (Foto: Branko Petrović)

 

Kao Praznik opštine obeležava se dan kada je 1908. godine prvi voz prošao kroz Lajkovac, bio je to 16. septembar, ali se kroz njega prožimaju i Dan železničara (15. septembar) i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 17. septembar 1944. godine.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 6 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara