Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
Scena iz predstave Doktor Molijer (foto: Duško Ašković)
12.03.2024, 10:11

Premijera predstave "Doktor Molijer" ubskog pozorišta

č: | fb:

Nakon višemesečnih priprema, prvi ansambl ubskog Pozorišta "Raša Plaović" kreće u nove teatarske pohode premijerom predstave "Doktor Molijer", po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Duška Aškovića.

 

Prvo izvođenje zakazano je za utorak, 12. mart, sa početkom u 20 časova na velikoj sceni Doma kulture. Da su Ubljani željno iščekivali novo ostvarenje ovdašnjeg pozorišta dokazuje i činjenica da ulaznica nema u prodaji još od prošle nedelje. 

 

Glumačku postavu u "Doktoru Molijeru" čine Vladimir Tadić, Dragana Janković, Žikica Milošević, Voja Raonić, Aleksandar Petrović, Zoran Avramović, Slavica Maletić, Mirjana Simić, Zoran Savković, Nikola Jeremić, Marko Milošević i Janko Hadžić.

 

Osim što je reditelj predstave, Duško Ašković je osmislio i scenografiju i kostime, dok autorsku muziku potpisuje Dragan Maksimović. Za ton je zadužena Jelena Despotović, za svetlo Vladislav Krsmanović i Mirko Jakovljević, a Olga Nenković je inspicijent i sufler. Tehničku podršku za realizaciju predstave pruža Ustanova kulture "Kulturni centar Ub". 

 

Scena iz predstave Doktor Molijer

Scena iz predstave Doktor Molijer (Foto: Duško Ašković)

Nakon praizvedbe u ubskom Domu kulture, Pozorište "Raša Plaović" će u martu sa novom predstavom učestvovati na nekoliko dramskih amaterskih festivala. Najpre, 14. marta u Bratuncu, 22. marta u Staroj Pazovi, dva dana kasnije u Petrovcu na Mlavi i 29. marta u Prnjavoru. Ubska repriza očekuje se početkom aprila. 

 

Predstava "Doktor Molijer" rađena je po dramskom tekstu "Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću", koji je 1976. godine napisao vrhunski majstor svog posla Dušan Kovačević. Ova humorna drama o alkoholičarima na prinudnom lečenju od zavisnosti, početkom osamdesetih bila je osnova za višestruko nagrađivani film "Poseban tretman" u režiji Gorana Paskaljevića.

 

Podsećamo, prethodna predstava ubskih glumaca "Bajka o pozorištu" po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Duška Aškovića jedna je od najigranijih i najnagrađivanijih u novijoj istoriji Pozorišta "Raša Plaović". Od svoje premijere, u junu 2021. godine, odigrana je preko 50 puta i osvojila je najznačajnija priznanja na mnogobrojnim pozorišnim festivalima u zemlji i regionu.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 58 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara