Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
19.05.2024, 10:40

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

č: | fb:

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Scene iz omiljenih filmova, pozorišnih predstava i serija, na srpskom, engleskom, nemačkom i ruskom jeziku, oduševilе su sve prisutne u ljiškoj biblioteci, a lepi komentari šire se i društvenim mrežama.

 

Himna školeje "Srpkinja", Isidora Bajića, a izveli su je na početku programa učenici prvog razreda gimnazije, uz klavirsku pratnju Ivane Knežević, prof. muzičkog.

Uspavana lepotica

Uspavana lepotica (Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Bajka "Uspavana lepotica" prvobitno je objavljena na engleskom jeziku u prvoj polovini 17. veka. Koju deceniju kasnije, istu bajku objavio je Šarl Pero na francuskom, a Braća Grim na nemačkom, početkom 19. veka, pod nazivom "Trnova ružica". Prof. engleskog jezika Uroš Tošanić i učenici dva gimnazijska odeljenja lepo su predstavili ovu vanvremensku priču o snovima i plemenitosti, kao i o večnoj borbi dobra i zla. Publika ih je nagradila dugotrajnim aplauzom.

Moja lepa gospodjica

Moja lepa gospodjica (Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Američki humorističko-dramski mjuzikl "Moja lepa gospođice", zasnovan je na predstavi "Pigmalion", irskog dramskog pisca Džordža Bernanda Šoa, a ljiški đaci pripremili sa prof. engleskog jezika Majom Đukić. Pod budnim okom profesorke, učenici su izveli performans "Prijatelji", po uzoru na američku istoimenu seriju, koja pripada vrhu pop-kulture. Mjuzikl "Meri Popins" snimljen je pre 60 godina. Priču o verovatno najpoznatijoj dadilji na svetu, sa magičnim moćima, na sceni su dočarali đaci prvog i drugog razreda, na engleskom jeziku. Gledaoci su posebno uživali u njihovom nastupu.

Gospođa ministarka

Gospođa ministarka (Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Nušić je uvek aktuelan. "Gospođu ministarku" napisao je početkom 20. veka, a prvi put je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu25. maja 1929, sa čuvenom Žankom Stokić u ulozi Živke ministarke. Prof. srpskog jezika Dragana Lazić i njenu učenici prikazali su deo iz ove poznate komedije. Zabeleženo je da su srednjoškolci 1984, uz pomoć prof. Radosava Jevtića u sali bioskopa igrali ovu predstavu, a 2014, pozorišna trupa Boemi, igrala je više puta u biblioteci "Gospođu ministarku", u režiji prof. Biljane Jovanović. Bili su i na Nušićijadi u Ivanjici.

 

Numeru iz čuvenog francuskog filma, "Čudesni svet Amelije Pulen", snimljenog 2001,  koji je proglašen za najbolji evropski film, izveo je na klaviru Danilo Dragičević, a Ivana Radovanović otpevala "Kaćušu", jednu od najpoznatijih ruskih pesama.

 

Lajanje na zvezde

Lajanje na zvezde (Foto: SŠ 1300 kaplara)

Film Zdravka Šorte "Lajanje na zvezde" po romanu Milovana Vitezovića, snimljen 1998, zanimljiv je i novim generacijama. Radnja filma smeštena je u 1963. godinu, kada je osnovana ljiška Gimnazija. Profesorke Katarina Živković i Biljana Milenković su na čelu đaka koji su, na nemačkom jeziku, prikazali zgode i nezgode maturanata iz provincije na ekskurziji.

Pobednici na takmičenju

Pobednici na takmičenju (Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Univerzitet Singidunum organizovao je 24. aprila republičko takmičenje na engleskom jeziku pod nazivom "Priča iz naše škole koja inspiriše". U konkurenciji 25 škola iz cele Srbije, pobedili su đaci iz Ljiga i osvojili prestižnu nagradu, putovanje u Budimpeštu.

 

Gimnazijalci iz 3. razreda, Nevena Karganović, Kalina Obradović, Milica Trišić i Vukašin Fatić već su u Budimpešti sa prof. Urošem Tošanićem, a pred putovanje, u biblioteci  su predstavili svoju pobedničku priču, o prošlogodišnjem jubileju, 60 godina Škole.

  

            Za kraj, pesma Isidora Bajića, himna SŠ "Hiljadu trista kaplara".

 

                    Oj’ Srpkinjo bud’ orna

                    Kao što si uzorna

                    Kaži nek se razglasi

                    Šta te tako krasi

                    Belo grlo i lice

                    Čarne oči Milice

                    Il’ ružice usana

                    Ili kosa vrana

                    Kaži nam naš krine

                    Da nas želja sad mine

                    Kaži nam sad odma’

                    Kaži nek se zna:

                    Šta ti znam odgovorit brale

                    Kad me sram tvoje silne hvale,

                    Hvalite onaj cvet

                    Što ga ima ceo svet

                    Dična sam samo ja

                    Što sam Srpkinja

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara