Đak generacije Nikola Vatazević sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem (foto: Fond Kraljevski dvor)
Đak generacije Nikola Vatazević sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem (foto: Fond Kraljevski dvor)
28.06.2024, 10:07

Uspešna generacija ubskih gimnazijalaca

č: | fb:

Iz ubske Gimnazije "Branislav Petronijević" izašla je još jedna uspešna i vredna generacija maturanata. U prilog tome govori i podatak da je od ukupno 36 učenika raspoređenih u dva odeljenja, odličnih bilo 60 posto, dok su ostali vrlo dobri.

 

Najbolji su nagrađeni diplomom "Vuk Karadžić", a zahvaljujući peticama iz svih predmeta, ovo priznanje su zaslužili Iva Milićević, Anastasia Lepović, Sara Ječmenica i Nikola Vatazević, koji je ujedno poneo laskavu titulu đaka generacije. Nikola je sa svojom razrednom Marijanom Dimitrijević ove nedelje prisustvovao tradicionalnom prijemu i dodeli nagrada za đake generacije iz cele Srbije, koji u Belom dvoru na Dedinju organizuje prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova Fondacija za obrazovanje i kulturu.

Nagrađeni učenici i direktorka

Nagrađeni učenici i direktorka (Foto: PANI )

 

Ovogodišnji svršeni gimnazijalci nisu samo marljivo učili, već su se isticali i u svim vannastavnim aktivnostima, ukazuje Anđelka Simić Milivojević, direktorka Gimnazije "Branislav Petronijević".

 

"Premda malobrojna, ova generacija je ostavila poseban trag u našoj školi. Mi smo na njih veoma ponosni, a verujem da su i oni ponosni što su bili gimnazijalci. Dali smo sve od sebe da učenike što bolje pripremimo za studiranje i za život, podsticali ih da neguju prave vrednosti i vrline, i sigurna sam da će im sve to, uz stečeno znanje, njihove talente i sposobnosti, pomoći da grade budućnost kakvu žele", rekla je direktorka.

Anđelka Simić Milivojević

Anđelka Simić Milivojević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Simić Milivojević dodaje da je ubska gimnazija uvek bila dobra osnova za nastavak obrazovanja i da svake godine iznedri izvanredne učenike koji kasnije, na fakultetima, potvrđuju kvalitet.

 

"Preko 90 posto naših učenika upiše željeni fakultet, najviše njih na budžet, efikasni su studenti i uglavnom završavaju to što su izabrali. Dosta njih se opredeljuje za najpoželjnije fakultete, kao što su Elektrotehnički, Građevinski, Saobraćajni, Matematički, FON i Filološki", kazala je Anđelka Simić Milivojević, direktorka Gimnazije "Branislav Petronijević".

 

Na svečanoj dodeli nagrada i diploma najuspešnijim đacima, direktorka ubske gimnazije zahvalila im se na iskazanom trudu i zalagnju, a profesorima i roditeljima na podršci.

 

Četiri republičke nagrade

 

U Gimnaziji "Branislav Petronijević" ponosni su ne samo na maturante, već i na sve ostale učenike, a posebno one koji su imali visok plasman na nadmetanjima državnog ranga. U protekloj školskoj godini najbolje rezultate ostavirile su četiri ubske gimnazijalke na takmičenjima iz maternjeg i engleskog jezika.

 

Nagrađene učenice i direktorka

Nagrađene učenice i direktorka (Foto: Dunja Kaplarević)

Pod mentorstvom profesorke srpskog jezika i književnosti Željke Mitrović, učenica drugog razreda Nađa Jakovljević osvojila je drugo mesto na Književnoj olimpijadi, dok su godinu dana starije Iva Mitrović i Anastasija Dudić bile treće na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Svojim postignućem, slavu ubske gimnazije pronela je i učenica prvog razreda Tamara Gođevac, koja je Republičko takmičenje iz engleskog jezika završila kao trećeplasirana, a mentorka joj je bila  predmetna profesorka Jelena Macut.

 

"To je najveći broj osvojenih republičkih nagrada u poslednjih nekoliko godina. Generalno, najviše naših učenika se takmiči iz srskog jezika i književnosti, i ove godine njih 26 je učestvovalo na Okružnom takmičenju iz srpskog, a 12 na Književnoj olimpijadi. Matematika je takođe veoma popularna, što pokazuje i podatak da je 38 đaka predstavljalo našu školu na takmičenju 'Kengur bez granica'. Učestvuju na takmičenjima i iz drugih predmeta, jer talenti učenika su raznovrsni. Uz kontinuirani rad tokom časova, redovnu, dodatnu i pripremnu nastavu i uz stručni kadar koji se stalno usavršava, imamo i dobre rezultate", konstatuje Anđelka Simić Milivojević.

 

Od septembra i sportsko odeljenje

 

U narednoj školskoj godini Gimnazija "Branislav Petronijević" ponovo će upisati tri odeljenja, kao i 1990. godine kada je obnovljen njen rad. Pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa sa 56 učenika, imaće i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport. Namenjeno je đacima koji aktivno treniraju kako bi im se obezbedilo kvalitetno gimnazijsko obrazovanje, koje će im omogućiti i neometano napredovanje u sportu i brojaće 20 učenika.

 

Pri upisu u ovo specijalizovano odeljenje, održanom od 6. do 8. juna, konkurisalo je 29 učenika – sportista, od kojih je polovina prijavljenih iz ubske opštine, a ostali  su iz Valjeva, Lazarevca, Lajkovca, Šapca, Obrenovca i Aranđelovca. Ubska gimnazija jedina je srednja škola u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu koja će imati sportsko odeljenje.

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 39 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara