Đak generacije Nikola Vatazević sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem (foto: Fond Kraljevski dvor)
Đak generacije Nikola Vatazević sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem (foto: Fond Kraljevski dvor)
28.06.2024, 10:07

Uspešna generacija ubskih gimnazijalaca

č: | fb:

Iz ubske Gimnazije "Branislav Petronijević" izašla je još jedna uspešna i vredna generacija maturanata. U prilog tome govori i podatak da je od ukupno 36 učenika raspoređenih u dva odeljenja, odličnih bilo 60 posto, dok su ostali vrlo dobri.

 

Najbolji su nagrađeni diplomom "Vuk Karadžić", a zahvaljujući peticama iz svih predmeta, ovo priznanje su zaslužili Iva Milićević, Anastasia Lepović, Sara Ječmenica i Nikola Vatazević, koji je ujedno poneo laskavu titulu đaka generacije. Nikola je sa svojom razrednom Marijanom Dimitrijević ove nedelje prisustvovao tradicionalnom prijemu i dodeli nagrada za đake generacije iz cele Srbije, koji u Belom dvoru na Dedinju organizuje prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova Fondacija za obrazovanje i kulturu.

Nagrađeni učenici i direktorka

Nagrađeni učenici i direktorka (Foto: PANI )

 

Ovogodišnji svršeni gimnazijalci nisu samo marljivo učili, već su se isticali i u svim vannastavnim aktivnostima, ukazuje Anđelka Simić Milivojević, direktorka Gimnazije "Branislav Petronijević".

 

"Premda malobrojna, ova generacija je ostavila poseban trag u našoj školi. Mi smo na njih veoma ponosni, a verujem da su i oni ponosni što su bili gimnazijalci. Dali smo sve od sebe da učenike što bolje pripremimo za studiranje i za život, podsticali ih da neguju prave vrednosti i vrline, i sigurna sam da će im sve to, uz stečeno znanje, njihove talente i sposobnosti, pomoći da grade budućnost kakvu žele", rekla je direktorka.

Anđelka Simić Milivojević

Anđelka Simić Milivojević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Simić Milivojević dodaje da je ubska gimnazija uvek bila dobra osnova za nastavak obrazovanja i da svake godine iznedri izvanredne učenike koji kasnije, na fakultetima, potvrđuju kvalitet.

 

"Preko 90 posto naših učenika upiše željeni fakultet, najviše njih na budžet, efikasni su studenti i uglavnom završavaju to što su izabrali. Dosta njih se opredeljuje za najpoželjnije fakultete, kao što su Elektrotehnički, Građevinski, Saobraćajni, Matematički, FON i Filološki", kazala je Anđelka Simić Milivojević, direktorka Gimnazije "Branislav Petronijević".

 

Na svečanoj dodeli nagrada i diploma najuspešnijim đacima, direktorka ubske gimnazije zahvalila im se na iskazanom trudu i zalagnju, a profesorima i roditeljima na podršci.

 

Četiri republičke nagrade

 

U Gimnaziji "Branislav Petronijević" ponosni su ne samo na maturante, već i na sve ostale učenike, a posebno one koji su imali visok plasman na nadmetanjima državnog ranga. U protekloj školskoj godini najbolje rezultate ostavirile su četiri ubske gimnazijalke na takmičenjima iz maternjeg i engleskog jezika.

 

Nagrađene učenice i direktorka

Nagrađene učenice i direktorka (Foto: Dunja Kaplarević)

Pod mentorstvom profesorke srpskog jezika i književnosti Željke Mitrović, učenica drugog razreda Nađa Jakovljević osvojila je drugo mesto na Književnoj olimpijadi, dok su godinu dana starije Iva Mitrović i Anastasija Dudić bile treće na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Svojim postignućem, slavu ubske gimnazije pronela je i učenica prvog razreda Tamara Gođevac, koja je Republičko takmičenje iz engleskog jezika završila kao trećeplasirana, a mentorka joj je bila  predmetna profesorka Jelena Macut.

 

"To je najveći broj osvojenih republičkih nagrada u poslednjih nekoliko godina. Generalno, najviše naših učenika se takmiči iz srskog jezika i književnosti, i ove godine njih 26 je učestvovalo na Okružnom takmičenju iz srpskog, a 12 na Književnoj olimpijadi. Matematika je takođe veoma popularna, što pokazuje i podatak da je 38 đaka predstavljalo našu školu na takmičenju 'Kengur bez granica'. Učestvuju na takmičenjima i iz drugih predmeta, jer talenti učenika su raznovrsni. Uz kontinuirani rad tokom časova, redovnu, dodatnu i pripremnu nastavu i uz stručni kadar koji se stalno usavršava, imamo i dobre rezultate", konstatuje Anđelka Simić Milivojević.

 

Od septembra i sportsko odeljenje

 

U narednoj školskoj godini Gimnazija "Branislav Petronijević" ponovo će upisati tri odeljenja, kao i 1990. godine kada je obnovljen njen rad. Pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa sa 56 učenika, imaće i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport. Namenjeno je đacima koji aktivno treniraju kako bi im se obezbedilo kvalitetno gimnazijsko obrazovanje, koje će im omogućiti i neometano napredovanje u sportu i brojaće 20 učenika.

 

Pri upisu u ovo specijalizovano odeljenje, održanom od 6. do 8. juna, konkurisalo je 29 učenika – sportista, od kojih je polovina prijavljenih iz ubske opštine, a ostali  su iz Valjeva, Lazarevca, Lajkovca, Šapca, Obrenovca i Aranđelovca. Ubska gimnazija jedina je srednja škola u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu koja će imati sportsko odeljenje.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 34 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara