Uništen staklenik (foto: www.mionica.rs)
Uništen staklenik (foto: www.mionica.rs)
01.07.2024, 06:25

Ogromne štete u Mionici od grada, poplava, olujnog vetra...

č: | fb:

Elementarne nepogode u vidu grada, olujnog vetra i poplava koje su zadesile opštinu Mionica prethodnih dana pričinile su ogromne štete.

 

Nakon prvih preliminarnih izveštaja Komisija sa terena procenjuje se da je oštećeno preko 45 stambenih objekata, 425 kilometara makadamskih puteva, 50 kilometara asfaltnih puteva, registrovana su oštećenja na dva mosta u Planinici i Gornjem Lajkovcu. Oštećeni su i objekti javne namene Dom zdravlja, sportska hala, a najteža je situacija je u Predškolskoj ustanovi "Neven".

 

Pored šteta na infrastrukturi i objektima, elementarne nepogode uništile su i poljoprivredne kulture, zasade, plastenike, staklenike, poljoprivrednu mehanizaciju. Procenjuje se da je oštećeno oko 450 hektara poljoprivrednih kultura i 87 hektara voća. A prema prvim izveštajima Komisije procenjuje se da je šteta na poljoprivrednim površinama i više od 41 milion dinara.

 

Sve službe od prvog dana stavljene su u stanje pripravnosti, a Komsije još uvek procenjuju nastalu štetu.

 

Predsednik opštine Mionica Boban Janković kaže da su građani pretrpeli ozbiljne štete i da će lokalna samouprava pokušati da pomogne na sve načine. On je sa državnim sektretarom u Ministarstvu javnih ulaganja Bobanom Birmančevićem i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obilazio pogođena područja.

 

- Zahvaljujem se državnom sekretaru Birmančeviću, Ministarstvu javnih ulaganja i Ministarstvu odbrane, Vojske Srbije koji su posetili našu opštinu čim su dobili informaciju da su nas zadesile prirodne nepogode. Svaka pomoć od države biće nam od velikog značaja. Mi smo na terenu, pratimo situaciju. Ekipe saniraju putne pravce kako bi građani bezbedno stigli do svojih kuća, nabavićemo dodatne pumpe za ispumpavanje vode i u što kraćem roku normalizovati stanje u vrtiću kako bi deca što pre mogla da se vrate. Službe su u pripravnosti. Pratimo upozorenja – kaže Janković.

 

Prema najavama Sektora za vanredne situacije očekuje se pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme u ponedeljak uveče 01.07.2024. i noću, kao i u utorak uveče 02.07.2024.godine.

Aktuelno

Protest protiv Rio Tinta u Loznici (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 1 dan

Pokušavajmo, možda i nije nemoguće?

Protiv gluposti smo nemoćni. Tu ne možemo ništa postići ni protestima, ni silom, argumenti ne vrede, u činjenice koje govore protiv prethodno oformljenih mišljenja, jednostavno niko ne veruje,...

Mountain Music Fest  (MMF) (foto: Đorđe Đoković)
Preko 30 izvođača Pre 1 dan

Počela prodaja ulaznica za MOUNTAIN MUSIC FEST

Počela je prodaja jednodnevnih ulaznica za Mountain Music Fest, koji se održava od 2. do 4. avgusta, saopštio je organizator. Za sve one koje ne žele da propuste nijednog od preko 30 izvođača na...  · 1 komentar