Kosidba na Rajcu 2023. (foto: TO Ljig)
Kosidba na Rajcu 2023. (foto: TO Ljig)
13.07.2024, 15:09

Kosidba na Rajcu 55. put

č: | fb:

I ove godine, kao i prošle, Kosidba na Rajcu, najavljivana kao kosački Vimbldon, poklopiće se sa finalnim mečom najčuvenijeg turnira u tenisu. Novak Đoković sutra će se boriti za 8. tutulu sa Karlosom Alkarazom, iz Španije, pobednikom ovog turnira 2023. godine.

 

Teniski turnir u Londonu, prvi put je održan 1877. godine, a samo 15 godina kasnije takmičilo se na Rajcu u vreme moba u košenju planinske trave, uz narodni vašar.

 

Na tragu tih davnih dana, od 1970. godine, održava se nadaleko poznata "Kosidba na Rajcu", uvek prve nedelje po Petrovdanu. U organizaciji ove manifestacije, od početka su prednjačili Slavkovčani. Prvi domaćin Kosidbe, đidija, bio je Dragoljub Stevanović iz ovog sela podno Rajca.

 

Od jutra, u nedelju, uz kosače biće zdravičari, pevači, igrači, trubači, ručkonoše, vodonoše, koji će biti učesnici defilea do livada za košenje.

 

Kosidba na Rajcu 2019.

Kosidba na Rajcu 2019. (Foto: TO Ljig)

Na Kosidbi neće biti potrebni kišobrani, pre će valjati suncobrani. Ali, neće izostati pesma "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela".

 

Još od prve kosidbe, ustanovljena su pravila za kosače: dugačka vezena košulja, bele pantalone (gaće), jelek i šareni pojas, uz opanke i vezene vunene čarape. Kosačima sleduje slameni šešir, istovetan za sve učesnike revijalne kosidbe. Novija pravila: Kosači ne moraju naočare za sunce ostaviti kod kuće, ali ih ne smeju koristiti u defileu i dok traje košenje. Isto važii za mobilne telefone.

 

U 12.00 počinje revijalno košenje trave, za merak i dušu, uz pesmu, koje će predvoditi đidija Slobodan Živanović iz Velike Krsne kod Mladenovca i on će najpre ujutru otkovati kosu, kako pravila nalažu, onoliko puta, koliko je do sada manifestacija održano.

 

Pola sata kasnije je centralni događaj, nadmetanje najboljih kosača iz regiona za "Zlatnukosu". Ti najbolji su inspiracija za naziv - kosački Vimbldon. Do sada najuspešniji je bio Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada sa sedam pobeda u košenju ljute rajačke trave.

 

Na kosačkom "meniju" je i Međunarodno ekipnot akmičenje u ručnom košenju trave, uz učešće ekipa Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Na pravoj, kosačkoj trpezi na otkosu, biće đakonije žena iz udruženja "Zlatneruke" koje je više od 30 godina uz kosače.

 

Posle proglašenja pobednika i dodele priznaja, ko još bude imao snage, može pratiti koncerte Trubačkog orkestra Etno art i Pop hora.

 

Deo rajačkog programa već je završen. U petak u večernjim satima na Rajcu održan je koncert Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", na bini u blizini spomenika div-junacima Suvoborske/Kolubarske bitke.

 

Dan ranije, koncertom Željka Vasića na Trgu u Ljigu, završene su dvodnevne Ljiške kulturne večeri i najavljena Kosidba na Rajcu, 55. po redu.

 

Večeras će biti koncert Zorice Brunclik i Kemiša na Rajcu.

 

Organizator trodnevne međunarodne turističke manifestacije je Turistička organizacija opštine Ljig, uz podršku Ministarstva turizma i omladine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 40 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara