Mišićevi dani (foto: www.mionica.rs)
Mišićevi dani (foto: www.mionica.rs)
16.07.2024, 12:21

Počeli 28. Mišićevi dani

č: | fb:

Intoniranjem himne "Bože pravde" i podizanjem zastave sinoć su počeli 28. Mišćevi dani u Mionici koji će trajati do 21. jula. Predsednik opštine Mionica Boban Janković svečano je otvorio ovu manifestaciju i rekao da život i delo slavnog vojvode Mišića predstavljaju večnu inspiraciju za bolju budućnost.

 

- Prošle su godine od kako govorim sa ovog mesta i ponosno mogu da kažem da je za nama još više realizovanih projekata. Od škola, fabrika, novih radnih mesta, događaja u novom Kulturnom centru i novoizgrađenoj Hali sportova, novih ulica pa do najvećih projekata u oblasti vodosnabdevanja, a to je aktuelna tema ovih dana. Uskoro nas očkeuje završetak veoma značajnih projekata koji će rešiti probleme vodosnabdevanja, Orlovac i Ključka vrela. Nastavićemo da gradimo našu Mionicu. I uz podršku Predsednika i Republike još više ćemo ulagati u bolji život – rekao je Janković i dodao da su Mioničani vredni i dobri ljudi, dobri domaćini.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

- Svako ko misli da je Mionhica usputna stanica ili neka prolazna raskrsnica biće razočaran. Mionica je odredište, Mioničani su jedinstveni i složni. I dok je tako bićemo jaki i zato slušajmo jedni druge.Slušajmo šta narod kaže, a narod je rekao da je Srbija Mišićeva Mionica- istakao je Janković.

 

U okviru svečanog otvaranja premijerno je izvedena pesma o Mionici "Varošice na Ribnici". Tekst pesme je napisao Boško Milovanović, a kompoziciju i aranžman Nikola Jevtić. Pesmu je premijerno izvodi solista Mirjana Marković, a uz pratnju: Milana Jovanovića Jabučanca (harmonika), Miloša Nikolića (kaval), Marka Kuzmanovića (bubanj), Stefana Kovačevića (perkusionista), Mišo Krpo (bas), Petar Trumbetaš (gitara i buzuki) i prateći vokal Suzana Branković (Pegart studio), Miks i master: Mišo Krpo (Studio 1313 Frankfurt), a sve to u produkciji Nikole Jevtića i Aleksandra Kojića.

Mišićevi dani

Mišićevi dani (Foto: www.mionica.rs)

 

U okviru zabavnog dela programa održan je koncert Peđe Jovanovića koji je okupio pun Trg posetilaca.

 

Do kraja programa nastupiće Mira Mirković, Sara Jo, Vesna Zmijanac i Marko Milošević. Biće održani i sportski turniri u odbojci, plivanju, košarci, stonom tenisu, rukometu i fudbalu. Veliko interesovanje Mioničana i posetilaca vlada za predstavu "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra u izvođenju Nenada Jezdića, a koja će se u okviru Mišićevih dana pred publikom naći 19. jula u Kulturnom centru u Mionici.

 

U okviru programa obeležavanja Dana opštine Mionica, koji je uzet za dan rođenja vojvode Mišića, 20. jula, biće upriličena Svečana akademija u Struganiku kojoj prethodi polaganje venaca na Spomenik vojvodi Mišiću. Na Svečanoj akademiji biće dodeljene Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, kao i plaketa sa grbom opštine Mionica, a nastupiće i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". U okviru kulturno-zabavnog programa nastupiće kulturno-umetnička društva.

Mišićevi dani

Mišićevi dani (Foto: www.mionica.rs)

 

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, opština Mionica, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 30 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara