Mišićevi dani (foto: www.mionica.rs)
Mišićevi dani (foto: www.mionica.rs)
16.07.2024, 12:21

Počeli 28. Mišićevi dani

č: | fb:

Intoniranjem himne "Bože pravde" i podizanjem zastave sinoć su počeli 28. Mišćevi dani u Mionici koji će trajati do 21. jula. Predsednik opštine Mionica Boban Janković svečano je otvorio ovu manifestaciju i rekao da život i delo slavnog vojvode Mišića predstavljaju večnu inspiraciju za bolju budućnost.

 

- Prošle su godine od kako govorim sa ovog mesta i ponosno mogu da kažem da je za nama još više realizovanih projekata. Od škola, fabrika, novih radnih mesta, događaja u novom Kulturnom centru i novoizgrađenoj Hali sportova, novih ulica pa do najvećih projekata u oblasti vodosnabdevanja, a to je aktuelna tema ovih dana. Uskoro nas očkeuje završetak veoma značajnih projekata koji će rešiti probleme vodosnabdevanja, Orlovac i Ključka vrela. Nastavićemo da gradimo našu Mionicu. I uz podršku Predsednika i Republike još više ćemo ulagati u bolji život – rekao je Janković i dodao da su Mioničani vredni i dobri ljudi, dobri domaćini.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

- Svako ko misli da je Mionhica usputna stanica ili neka prolazna raskrsnica biće razočaran. Mionica je odredište, Mioničani su jedinstveni i složni. I dok je tako bićemo jaki i zato slušajmo jedni druge.Slušajmo šta narod kaže, a narod je rekao da je Srbija Mišićeva Mionica- istakao je Janković.

 

U okviru svečanog otvaranja premijerno je izvedena pesma o Mionici "Varošice na Ribnici". Tekst pesme je napisao Boško Milovanović, a kompoziciju i aranžman Nikola Jevtić. Pesmu je premijerno izvodi solista Mirjana Marković, a uz pratnju: Milana Jovanovića Jabučanca (harmonika), Miloša Nikolića (kaval), Marka Kuzmanovića (bubanj), Stefana Kovačevića (perkusionista), Mišo Krpo (bas), Petar Trumbetaš (gitara i buzuki) i prateći vokal Suzana Branković (Pegart studio), Miks i master: Mišo Krpo (Studio 1313 Frankfurt), a sve to u produkciji Nikole Jevtića i Aleksandra Kojića.

Mišićevi dani

Mišićevi dani (Foto: www.mionica.rs)

 

U okviru zabavnog dela programa održan je koncert Peđe Jovanovića koji je okupio pun Trg posetilaca.

 

Do kraja programa nastupiće Mira Mirković, Sara Jo, Vesna Zmijanac i Marko Milošević. Biće održani i sportski turniri u odbojci, plivanju, košarci, stonom tenisu, rukometu i fudbalu. Veliko interesovanje Mioničana i posetilaca vlada za predstavu "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra u izvođenju Nenada Jezdića, a koja će se u okviru Mišićevih dana pred publikom naći 19. jula u Kulturnom centru u Mionici.

 

U okviru programa obeležavanja Dana opštine Mionica, koji je uzet za dan rođenja vojvode Mišića, 20. jula, biće upriličena Svečana akademija u Struganiku kojoj prethodi polaganje venaca na Spomenik vojvodi Mišiću. Na Svečanoj akademiji biće dodeljene Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, kao i plaketa sa grbom opštine Mionica, a nastupiće i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". U okviru kulturno-zabavnog programa nastupiće kulturno-umetnička društva.

Mišićevi dani

Mišićevi dani (Foto: www.mionica.rs)

 

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, opština Mionica, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 53 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara