22.07.2024, 09:18

Konkurs za književnu nagradu "Radovan Beli Marković"

č: | fb:

Biblioteka "Radovan Beli Marković" iz Lajkovca raspisala je početkom jula Konkurs za književnu nagradu za roman ili knjigu pripovedaka (priča) objavljene na srpskom jeziku u prošloj ili ovoj godini. Konkurs će biti otvoren do 1. septembra.

 

Predloge za nagradu mogu poslati pojedinci, izdavači i ustanove kulture. Književna dela u tri primerka, sa punim imenom i prezimenom i kraćom biografijom, treba dostaviti lično ili poštom na adresu: Biblioteka "Radovan Beli Marković", Despota Stefana 8, 14244 Lajkovac, sa naznakom "Za književnu nagradu RBM".

 

Žiri će rezultate konkursa saopštiti do 5. oktobra, a nagrada će dobitniku svečano biti uručena 10. oktobra u Ćelijama, na dan rođenja književnika Radovana Belog Markovića.

Književna nagrada "Radovan Beli Marković", ustanovljena 2022. godine, sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 130.000 dinara. Dosadašnji laureati su Slavica Garonja za roman "Šapati Male Vlaške" i Emir Kusturica za knjigu "Vidiš li da ne vidim".

 

Poznati srpski književnik i najpoznatiji Lajkovčanin preminuo je 2022, u 75. godini života. Lajkovac dostojno čuva uspomenu na znamenitog sugrađanina: ustanovljena je književna nagrada "Radovan Beli Marković", Gradska biblioteka Lajkovac dobila je njegovo ime, a ove godine u novom prostoru biblioteke otvoren je legat Emilije i Radovana Belog Markovića.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 10 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara