Ministarka na Sajmu šljiva u Osečini (foto: https://mduls.gov.rs/)
Ministarka na Sajmu šljiva u Osečini (foto: https://mduls.gov.rs/)
31.08.2024, 06:51

Otvoren 19. Sajam šljiva u Osečini

č: | fb:

"Sajam šljiva je pružio originalni pečat opštini Osečina i predstavlja jedan od ključnih privredno turističkih događaja ne samo u zapadnoj već u čitavoj Srbiji", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević na otvaranju 19. po redu Sajma šljiva, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

 

"Može se reći da je festival šljive pravi ponos Kolubarskog okruga. Ovde, istočno od Podrinja, u Podgorini, u velikom broju se okupljaju vredni domaćini i voćari, prerađivači i ljubitelji šljive, ali i mnogobrojni gosti. Namera nije samo ispunjenje neke turističke forme, nego afirmacija šljivarstva i čuvanje tradicije jednog vremena kada je stablo šljive bilo u svakom srpskom voćnjaku, i kada nije bilo srpske kuće bez šljivovice i pekmeza. Takođe, cilj je da se podstakne proizvodnja i prerada šljive, kao i njen još bolji plasman na domaće i inostrano tržište", rekla je Žarić Kovačević, i dodala, da je to ono čemu Vlada Republike Srbije teži u ekonomskom smislu, i što naša država podstiče i podržava - da prerađujemo bogatstvo koje imamo i da sa gotovim proizvodima osvajamo tržišta. Kako je rekla, Srbija ima mnogo toga da ponudi i na tome se zasniva njen sveukupni razvoj i sigurna, kvalitetna budućnost.

Jelena Žarić Kovačević

Jelena Žarić Kovačević (Foto: https://mduls.gov.rs/)

Ona je podsetila da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznalo važnost da se obnovi zdanje objekta srednje škole u okviru Obrazovno -vaspitnog centra "Braća Nedić" u Osečini kako bi mladi imali bolje uslove za školovanje, te da intenzivno traje druga faza radova na dogradnji i da će škola dobiti dodatnih 300 kvadrata.

 

"U obe faze radova ukupno smo uložili oko 72 miliona dinara", navela je ministarka Žarić Kovačević, i dodala, da Ministarstvo ove godine pomaže i da opština dobije jedinstveno upravno mesto, odnosno da građani dobiju centralni prostor gde će u savremenom ambijentu i bez šetnje od šaltera do šaltera, jednim zahtevom moći da završe više poslova koje imaju sa organima uprave.

Ministarka na Sajmu šljiva u Osečini

Ministarka na Sajmu šljiva u Osečini (Foto: https://mduls.gov.rs/)

 

Ministarka Žarić Kovačević je u društvu predsednika opštine Osečina Nikole Tomića obišla i štandove izlagača i kroz razgovor sa njima informisala se o ovogodišnjoj ponudi, a posetila je i izložbu "Zlatne ruke".

Sajam šljiva u Osečini

Sajam šljiva u Osečini (Foto: https://mduls.gov.rs/)

 

Sajam šljiva traje tri dana. Prvog dana, u petak, dodeljeno je specijalno priznanje najvećem izvozniku suve šljive iz opštine Osečine, a poslednjeg dana biće dodeljene nagrade za najbolje proizvođače šljiva, pekmeza, slatkog od šljiva, šljivanog kolača.

Aktuelno

Bolnica (foto: www.zcvaljevo)
Saopštenje Pre 9 sati 46 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 15. septembra

U nedelju, 15. septembra, u Zdravstvenom centru obavljaće se besplatni preventivni pregledi za građane. Namenjeni su ljudima koji nemaju zdravstveno osiguranje i onima koji nisu do sada imali...