11.09.2024, 12:20

Vrtić za mališane iz Virovca, Vrtiglava, Nanomira, Donjeg i Gornjeg Mušića

č: | fb:

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opštine Mionica nekadašnje prostorije mesne zajednice u Donjoj Toplici biće adaptirane za potrebe vrtića. Predškolska ustanova Neven formiraće meštovitu grupu u kojoj će, prema dosadašnjim procenama, biti primljeno oko 20 mališana iz Virovca, Vrtiglava, Nanomira, Donjeg i Gornjeg Mušića. Radovi uskoro počinju, a za ovaj projekat izdvojeno je preko 1,5 miliona dinara.

 

- Zahvaljujem se Ministarstvu na podršci i odobrenim sredstvima. Uz njihovu pomoć, našim najmlađima i roditeljima biće lakše jer će im vrtić biti bliži i dostupniji. Nastavljamo dalje da radimo i da stvaramo još bolje uslove, a kada je reč o predškolskom obrazovanju, u planu je rekonstrukcija mioničkog vrtića – kaže ukratko Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

 

U okviru pomenutih radova biće izvršena demontaža postojećih, nabavka i montaža PVC prozora, postavka laminata, gletovanje i krečenje unutrašnjih zidova, sanacija kupatilskog prostora, zamena unutrašnjih i spoljašnjih vrata, nabavka i ugradnja led svetiljki, reparacija fasade i drugo. Sanacija prostora se ostvaruje u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" sa ciljem unapređenja pristupa kvalitetnim uslugama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito za decu iz osetljivih kategorija.

 

Pomenuti objekat koji će biti pretvoren u obdanište nalazi se u neposrednoj blizini izdvojenog odeljenja Osnovne škole Milan Rakić. To je jedino izdvojeno odeljenje osmorazredne osnovne škole na teritoriji opštine Mionica koju predškolska ustanova Neven ne pokriva svojim programom, ali sa realizacijom ovog projekta i oni će biti obuhvaćeni predškočskim vaspitanjem i obrazovanjem.

 

Iz Predškolske ustanove Neven naglašavaju da je ovaj korak vrlo značajan za najmlađe sa ovog područja, a naročito za za Nanomir, gde živi pretežno stanovništvo romske nacionalnosti. Takođe, ističu da će adaptiranjem prostorija i formiranjem vaspitne grupe direktno podržati dobrobit dece i u velikoj meri poboljšati život porodica u ovoj seoskoj sredini za decu koja trenutno nemaju priliku da pohađaju vrtić.

 

U prethodnom periodu Predškolska ustanova kroz podršku opštine Mionica u više navrata sprovodila je projekat pod nazivom "Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene" sa ciljem podrške dobrobiti deteta, edukacije roditelja o značaju ranog razvoja, širenja dostupnosti našeg programa i promovisanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

 

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 10 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 21 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...