Ubski trg (foto: Dragana Nedeljković)
Ubski trg (foto: Dragana Nedeljković)
12.09.2024, 15:48

Vlast na Ubu je pala, naprednjaci to ignorišu!?

č: | fb:

Vlast na Ubu je pala 7. septembra 2024. godine, jer se tada navršilo tri meseca od poslednje održane sednice Skupštine opštine Ub, navode u zajedničkom saopštenju za javnost odborničke grupe Novo lice Uba - Miloš Parandilović i Narodni pokret Uba - Miroslav Aleksić.

 

Dodaju da to što sednica nije održana tri meseca je razlog za raspuštanje aktuelnog saziva ubskog parlamenta, uvođenje Privremenog veća i raspisivanje prevremenih lokalnih izbora.

 

Navode da Zakon o lokalnoj samoupravi, član 85, koji kao jedan od osnova za raspuštanje skupštine opštine/grada, prepoznaje situaciju u kojoj "skupština ne zaseda duže od tri meseca", dalje, član 34. stav 1. istog zakona kaže "sednice Skupštine opštine saziva predsednik skupštine, po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca", što je takođe utvrđeno i Statutom Opštine Ub u članu 42.

 

Odborničke grupe Novog lica Uba i Narodnog pokreta Uba danas, 12. septembra, su uputile zahtev sekretaru Skupštine opštine Ub da od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatraži mišljenje o statusu SO Ub, odnosno da u ime tih odborničkih grupa zatraži postupanje po zakonu.

 

"Eventualnu sednicu Skupštine opštine Ub bez pribavljenog mišljenja od strane Ministarstva smatraćemo nelegitimnom. Po odgovoru Ministarstva spremni smo na dalje zakonske korake u slučaju da se ne ispoštuju jasne zakonske odredbe", navodi se u saopštenju.

 

Odborničke grupe Novog lica Uba i Narodnog pokreta Uba danas smatraju da je Srpska napredna stranka potvrdila svoju nesposobnost, time što bez Darka Glišića nisu u stanju da zakažu ni sednicu Skupštine u zakonskom roku, ili je u pitanju neslaganje unutar samog odbora koje je prisutno od Glišićevog odlaska na mesto ministra.

 

"Možda je ovim putem zadovoljena pravda, jer jedan od glavnih aduta, na čemu je dobijen određen broj glasova SNS, u izbornoj kampanji, bio je taj da Glišić ostaje na čelu Uba, da nastavi njegovo zlatno doba, a ostavio nam je ljude koji nisu u stanju da održe sednicu Skupštine opštine, niti da formiraju radna skupštinska tela", stoji u zajedničkom saopštenju za javnost odborničke grupe Novog lica Uba i Narodnog pokreta Uba.

Aktuelno

Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
U potpisu Kolektiv Pre 1 dan 2 sati

Saopštenje Valjevske gimnazije

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti. "Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od...  · 34 komentara