Milan Milaković apsolutni pobednik
Milan Milaković apsolutni pobednik
29.09.2024, 08:37

Milan Milaković apsolutni pobednik 42. stočarske izložbe u Lajkovcu

č: | fb:

Apsolutna šampionka 42. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu je grlo Jagoda, vlasništvo Milana Milakovića iz Mratišića. Jagoda je u prvoj laktaciji za 305 dana dala 6001 litar mleka sa prosečno 4,12 procenata mlečne masti.

 

I u kategoriji junica i prvotelki šampionke su vlasništvo Milana Milakovića. Tako je na stočarskoj izložbi u Lajkovcu dominirala "neviđena kolekcija" sa farme Milakovića, kako oduševljeno reče predsednik Komisije za ocenjivanje grla dr Vlada Pantelić. Šampionka u kategoriji krava je grlo odgajivača Aleksandra Jevrića iz Jabučja. U svim kategorijama proglašene su i ravnopravne pratilje. Pored šampionskih pehara, najbolji stočari nagrađeni su novčanim i robnim nagradama.

 

Milaković je četvrtu godinu zaredom proglašen za najuspešnijeg odgajivača Regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. Farma Milaković dnevno proizvodi oko 1000 litara mleka, a trenutno ima oko 80 grla sa podmlatkom, od toga je na muži 30 do 40 grla. Napredak u kvalitetu grla pripisuje dobroj selekciji, a za ovogodišnju cenu mleka kaže da je zadovoljavajuća.

 

Nagrade je najboljim stočarima uručila načelnica Opštinske uprave opštine Lajkovac Mirjana Đaković, koja je prilikom otvaranja izložbe istakla veliki, a zanemareni značaj srpskog seljaka – „rizničara zemlje“, kako ga je u svojoj pesmi nazvao Dobrica Erić.

 

Komisiju za ocenjivanje grla, kao i prethodnih godina, činili su poznati stručnjaci: dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo „Zemun Polje“, dr Radivoje Đurđević iz SVC "Velika Plana" i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe Valjevo.

 

Vlada Pantelić

Vlada Pantelić

Predsednik komisije dr Vlada Pantelić je istakao značaj stočarske izložbe u Lajkovcu, ali je govorio i o pomacima ustočarstvu na nacionalnom planu:

 

"Kvalitet farme Milaković na današnjoj izložbi je na evropskom nivou, ali su i drugi proizvođači napravili određeni pomak u odnosu na prošlu godinu. Za razliku od 2021. i 2022. godine, kada smo imali značajno smanjenje stočnog fonda, sve mere Ministarstva poljoprivrede dale su rezultate, tako da je zaustavljen pad broja grla. Prošle godine smo u centralnoj Srbiji imali 150 hiljada umatičenih krava. Izražene klimatske promene i sušno leto iza nas ostaviće uticaj na brojno stanje. Međutim, proizvođači su već iskusni u tome, odgajali su kulture prilagođene klimatskim promenama, tako da mislim da će nastaviti sa takvim prilagođavanjem.“

 

Nikola Radulović

Nikola Radulović

Direktor Centra za poljoprivredu Lajkovac, Nikola Radulović je, imajući u vidu objektivne okolnosti, zadovoljan odzivom stočara:

 

"Prošle godine sam rekao da me zabrinjava mali broj junica i prvotelki, ove godine je to značajno povećano. Vrlo je značajno da smo imali 30 krava, vrlo je teško održati ih 5-6 ili 10 godina. Moram pohvaliti da su ove godine premije blagovremeno isplaćene, da su brzo isplaćene subvencije od 40.000 dinara po grlu, dobro je što će za prvotelke biti isplaćeno još 100.000 do kraja godine. Ako se takav trend nastavi onda ćemo moći da računamo na neko povećanje ili u prvi mah na zaustavljanje pada broja grla. Uostalom, država treba da kaže koliko joj treba krava, u odnosu na proizvodnju i potrošnju mleka u Srbiji. Jer, ne treba po svaku cenu ići na povećanje broja krava, a da posle proizvođači ne znaju šta će sa mlekom".

 

U katalog izložbe upisana su 94 grla, čiji su vlasnici 19 stočara sa područja opština Lajkovac, Mionica, Ub, Ljig i grada Valjeva, s tim što je na izložbu izvedeno nešto manje grla od tog broja.

Stočarska izložba u Lajkovcu

Stočarska izložba u Lajkovcu

 

Generalni pokrovitelj 42. tradicionalne izložbe "Kolubara 2024" je Opština Lajkovac. Organizatori izložbe su: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase "Kolubara" Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase "Kolubarski simentalac" Valjevo.

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra Pre 14 sati 59 minuta

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...