Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
04.10.2024, 09:07

Zdrava voda sa naše česme za sve

č: | fb:

Pod tim nazivom, okupili su se Ivanovčani pre pola godine oko zanimljive aktivnosti, da ožive česmu sa zdravom pijaćom vodom podignutu pre 101 godinu.

 

Selo Ivanovci, zadnja pošta Ljig, u vreme kada je Centralni higijenski zavod iz Beograda projektovao česmu 1933. ispod tek izgrađene škole u ovom selu, na izvoru Jezava, pripadalo je srezu kačerskom, odnosno Dunavskoj banovini sa sedištem u Novom Sadu. Inače, Centralni higijenski zavod, osnovan u oktobru 1924, od 1979. Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", proslaviće uskoro 100 godina rada.

Česma (mart)

Česma (mart)

 

Škola u selu Ivanovci počela je sa radom 1934. godine. U blizini je bila česma sa vodom za školsku decu i druge Ivanovčane. Jedan od uslova za školu je ispunjen. Na pedesetak metara zdrava izvorska voda. Đaka je bilo za dve pune učionice i za dva učitelja.

 

Vreme je učinilo da česma više ne služi svrsi.

 

Svečanost povodom obnove česme, što je podržao i Zavod za javno zdravlje Batut, i uvođenja vode u školsku zgradu, počela je osvećenjem česme, koje je izvršio protejerej-stavrofor Svetolik Marković, paroh ljiški.

Osvećenje česme

Osvećenje česme

 

Program "Školovanje duše na kačerski način", koji je osmislila prof. Marijana Negovanović Obradović, po delu Milovana Danojlića, najznamenitijeg đaka ivanovačke škole, izveli su učenici ljiških škola, Osnovneškole "Sava Kerković" i Srednje škole "1300 kaplara", a osnovci iz Ivanovaca,pod vođstvom učiteljice Dragice Gajić, prisutne su "proveli" kroz prošlost sela.

 

Gostima se obratila Mirjana Pajić, nekadašnja učenica škole, a danas jedan od čelnika poznate izdavačke kuće Klett koja se bavi udžbenicima.

 

Na konkurs u okviru projekta "EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji" koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Evropske unije, prijavila se neformalna grupa "Jezava, Ivanovci", nazvana po izvoru vode koji nikada nije presušio. Dobijena su sredstva od 235.000 dinara a i meštani su se angažovali i doveli vodu u školu. U narednom periodu  prostor oko česme postaće park.

 

Akciju su podržali i ljiški zvaničnici, i stručnjaci idejama i projektom, i brojni Ivanovčani. Stigli su i lončići za vodu, dar Kompanije Metalac iz Gornjeg Milanovca.

 

Škola iz 1932.

Škola iz 1932.

Najavljeno je formiranje zavičajnog kutka u školi, da se sačuva prošlost ovog sela, sećanja na nekadašnje đake i njihova postignuća, kao i mogućnost da bude rekonstruisana zgrada Doma kulture, građena posle Drugog svetskog rata, u kojoj odavno nije bilo igranki. Broj stanovnika se za 60 godina više nego prepolovio, a selo životnim održava škola u samom centru, na putu za Belanovicu, sa velikim dvorištem.

 

Dogovor i kuću, i česmu i školu i Dom gradi! Da nam živi, živi rad!

 

 

Aktuelno

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gljivarskog društva Valjevo Pre 6 sati 29 minuta

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Protest prosvetara u Beogradu (foto: skrinšot N1)
Bez kraja Pre 6 sati 28 minuta

Da je "sad" kao "nekad", ne bi ih razlikovali i jezički!

Nije suvišno sećati se kako je "nekad bilo", sa nečim i (ili) nekim! Ali verovati i druge ubeđivati da je povratak na to, pa i samo osvrtanje na prošlost na uštrb gledanja sadašnjosti, rešenje...

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 1 dan 3 sati

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...  · 3 komentara

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 1 dan 6 sati

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar