Aleksandar Gatalica (foto: Bilbioteka Radovan Beli Marković )
Aleksandar Gatalica (foto: Bilbioteka Radovan Beli Marković )
12.10.2024, 07:11

Aleksandru Gatalici uručena Nagrada "Radovan Beli Marković"

č: | fb:

Književniku Aleksandru Gatalici uručena je književna nagrada za najbolje prozno delo na srpskom jeziku objavljeno u prethodnih godinu dana, koju je ustanovila i dodeljuje lajkovačka Biblioteka "Radovan Beli Marković", uz podršku opštine Lajkovac. Poznati srpski književnik i prevodilac treći je laureat i to za zbirku "Druga violina i druge priče".

 

Priznanje Gatalici uručeno je na svečanosti u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama, rodnom mestu Belog Markovića, na njegov rođendan. Nagradu je uručila Snežana Škorić, direktorka Bilbioteke "Radovan Beli Marković".

Svečanosti u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama

Svečanosti u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama (Foto: Bilbioteka Radovan Beli Marković )

 

Od 106 proznih dela iz produkcije 2023/2024. godine pristiglih na konkurs žiri u sastavu dr Slađana Ilić, dr Vesna Trijić i master Daren Milivojević, jednoglasno se opredelio za zbirku "Druga violina i druge priče" u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

 

"S obzirom na to da je Aleksandar Gatalica pripovedač prepoznatljivog stila i poetike, reprezentativan predstavnik pavićevskog krila postmodernizma, kojem je i sam Radovan Beli Marković pripadao, i da je Gataličino delo unekoliko u dosluhu s konceptom pripovedanog mesta kakvo je Radovan Beli Marković izumeo, smatramo da je on dostojan dobitnik nagrade koja nosi ime najneobičnijeg savremenog srpskog pisca", pročitala je deo iz obrazloženja žirija dr Slađana Ilić, jedan od najboljih poznavalaca stvaralaštva Belog Markovića.

 

Aleksandar Gatalica i Snežana Škorić

Aleksandar Gatalica i Snežana Škorić (Foto: Bilbioteka Radovan Beli Marković )

Primajući nagradu, Aleksandar Gatalica je vrlo inspirativno istakao da je Radovan Beli Marković "od svojih Ćelija, od svog Lajkovca, Kolubare i Valjeva stvorio književnost koja nije bila sa ovoga sveta":

 

"I jednostavno bi vam bilo da vam kažem da je obogatila i jezik, da je obogatila nasleđe, da je obogatila pismo, ali ja živim u dubokom uverenju da je ta književnost obogatila i ovu travu i ovo drveće i ovo nebo, koje nije isto kao nebo u Sloveniji, koje nije isto čak ni kao nebo u južnoj Srbiji, koje nije isto kao moje nebo u Bačkoj. Ovo je to nebo!".

 

Na skupu je predstavljeno idejno rešenje za spomenik književniku Radovanu Belom Markoviću rad akademskog slikara Velimira Karavelića, koji će znamenitom sugrađaninu podići lajkovačka biblioteka.

(Foto: Bilbioteka Radovan Beli Marković )

 

Predsednik opštine Lajkovac Andrije Živković je podsetio na sve aktivnosti i događaje organizovane radi sećanja na Književnika, uključujući manifestaciju "Dani Radovana Belog Markovića", čiji centralni događaj i završnicu predstavlja uručenje književne nagrade čiji je pokrovitelj Opština Lajkovac.

 

U programu koji je vodila glumica Angelina Lukić iz Valjeva, učestvovali su glumac Zoran Jakovljević i etno grupa "Zlatnik" iz Beograda. Svečanosti su prisustvovali predstavnici kulturnog, privrednog i političkog života, prijatelji i poštovaoci lika i dela književnika Radovana Belog Markovića.

Aktuelno

Pozivnica (foto: Udruženje Karavan)
Danas obeležavaje završetka Pre 10 sati 12 minuta

Mural Dragana Marića na Bairu posvećen Nadi Knežević

Umetničko udruženje Karavan iz Valjeva u subotu, 12. oktobra u 16 časova, u naselju Bair, obeležiće završetak oslikavanja murala posvećenog Nadi Knežević, akademskog slikara Dragana Marića.

Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Izveštaj o poslovanju Pre 1 dan 10 sati

JP "Kolubara" živi od prodaje usluga gradu Valjevu

Javno preduzeće "Kolubara" u prvih šest meseci ostvarilo je prihod od oko 52 miliona dinara, a najviše novca u kasu ovog javnog preduzeća uplaćeno je iz budžeta Valjeva i to za usluge po ugovoru...  · 9 komentara

Žena na klupi (foto: Kolubarske.rs)
Svetski dan mentalnog zdravlja Pre 1 dan 6 sati

Porast depresije i anksioznih poremećaja

Ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen je pod sloganom "Zdravlje na radnom mestu", čime je naglašena vitalna povezanost između mentalnog zdravlja i radnog mesta. Posebno u periodu...  · 1 komentar