Risentijević, Rečević, Glišić i Marjanović (foto: Dragana Nedeljković)
Risentijević, Rečević, Glišić i Marjanović (foto: Dragana Nedeljković)
10.11.2014, 11:13

Počela sanacija kuća

č: | fb:

U okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u  ubskoj opštini do kraja godine obnoviće se 23 kuće, dok će 20 mikro i malih preduzeća biti potpomognuti neophodnom opremom i repromaterijalom za ponovno pokretanje biznisa. Projekat EU sprovode Danski savet za izbeglice i organizacija ENEKA, a njegova ukupna vrednost je 243.000 evra.

Rekonstrukcija oštećenih stambenih objekata počela je 29. oktobra i predviđeni rok trajanja radova je 45 dana. Nakon ove prve faze obnove, koja košta 93.000 evra, započeće i opremanje kuća. Sva 23 domaćinsta dobiće osnovne komade nameštaja i bele tehnike, a vrednost ove pomoći je 50.000 evra.

Zahvaljujući Danskom savetu i Evropskoj uniji koja je opredelila znatna finansijska sredstva za sanaciju oštećenih kuća u Tamnavi, 23 porodice će bezbrižno dočekati zimu u obnovljenim domovima, što je najvažnije, ističe predsednik opštine Ub Darko Glišić.

- Želim da se zahvalim i svim saradnicima koji su bili veoma kadri da jako brzo pripreme svu neophodnu dokumentaciju, dostave je ljudima koji su taj projekat vodili, na osnovu čega je sprovedena jedna pravična i pravedna raspodela sredstava Evropske unije -  napominje Glišić.

Očekuje se druga faza pomoći

Prema rečima Verice Rečević, menadžera programa Danskog saveta za izbeglice, ova humanitarna organizacija je u bliskoj saradnji sa Vladinom Kancelarijom za obnovu i pomoć poplavljenim područjima i lokalnom samoupravom na Ubu usmerila sve napore da nakon uspešno realizovanog procesa odabira korisnika što pre stvori uslove za početak radova na obnovi individualnih stambenih objekata u ubskoj opštini.

- Nadam se da ćemo i tokom izvođenja građevinskih radova na sanaciji poplavljenih domaćinstava imati svesrdnu pomoć predsednika ubske opštine i njegovog tima stručnih saradnika, kao što smo je imali i prilikom pripreme samog projekta, iznosi svoja očekivanja menadžer programa.

Prilikom formiranja liste korisnika pomoći, vodilo se računa o šteti koju su domaćinstva pretrpela tokom poplava, ali i o socio-ekonomskoj ugroženosti porodica, objašnjava Rečević.

„Na preliminarnoj listi, koju smo dobili od ubske opštine, bilo je 30 domaćinstava. Međutim, obilaskom terena, videli smo da su neka domaćinstva sama započela sanaciju, pojedine porodice su imale drugi objekat za stanovanje ili su same mogle da obnove kuće, a neke nisu bile vlasnici objekata. Mi smo bodovali svaku porodicu, broj članova, dece, starih lica i obolelih, kao i njihove prihode. Takođe je važno što je opština sve vreme, zajedno sa nama, pratila druge donacije, tako da smo gledali da se pomoć ne preklapa, odnosno tamo gde je neophodna da bude u većem stepenu.“

Po okončanju prve faze pomoći poplavljenima, Danski savet za izbeglice obratiće se Delegaciji EU sa novim predlogom aktivnosti. Očekuje se da realizacija druge faze pomoći počne marta 2015. godine i njom će biti obuhvaćene porodice koje sada nisu dobile pomoć.

Nenadovici sa predstavnicima ubske opštine i Danskog saveta

Nenadovici sa predstavnicima ubske opštine i Danskog saveta (Foto: Dragana Nedeljković)

Obnova poslovanja

Pored sanacije poplavom oštećenih kuća, u opštini Ub organizacija ENEKA će podržati 20 mikro i malih preduzeća, koristeći sredstva Delegacije EU. Planirana vrednost opreme i repromaterijala za rehabilitaciju poslovanja privrednih subjekata je 100.000 evra.

- U toku je priprema tenderske procedure za najkvalitetnije ponuđače, a prva isporuka opreme očekuje se u prvoj polovini decembra, kada će biti isporučen i repromaterijal neophodan za vraćanje ekonomske aktivnosti u pun proces rada. Nadamo se proširenju programa pomoći, jer imali smo 70 zapisnika o šteti u mikro i malim preduzećima, a sredstva smo dobili za 20. Obišli smo sve klijente na terenu, prikupili podatke, potom izvršili bodovanje i rangiranje na osnovu ekonomskih i socijalnih komponentи - navodi Vladan Risentijević iz NVO ENEKA, uz napomenu da u realizaciji projekta ova organizacija ima veliku pomoć opštine Ub.

Aleksa Nenadović

Aleksa Nenadović (Foto: Dragana Nedeljković)

Sedmočlanoj porodici Nenadović obnavljaju kuću

Jedan od 23 porodice čija kuća se sanira sredstvima EU je sedmočlana porodica Nenadović iz Crvene Jabuke. U domaćinstvu žive četiri generacije: glava kuće Milan sa suprugom Ivanom i dvomesečnim sinom Stefanom, njegova sestra Maja, majka Zorica, deda Aleksa i baba Ivanka.  Majske poplave uništeli su porodični dom Nenadovića.

- Velika šteta je bila, sve je uništeno. Voda se dugo zadržala, tako da ništa nisam uspeo da spasim. U početku smo moja, u to vreme, trudna supruga i ja bili kod njenih roditelja, a kasnije smo našli stan, u kome smo još uvek. Ova pomoć mi mnogo znači, jer sam u međuvremenu dobio bebu, a od svojih sredstava ne bih mogao da saniram i sredim kuću. Zahvaljujem se Evropskoj uniji i Danskom savetu na pomoći, kao i Opštini Ub koja je uvidela da smo ugroženi, pa donatore uputila i na nas – kazuje Milan

Radovi na sanaciji kuće Nikolića uveliko traju, a njihova vrednost je 3.500 evra.

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara