„Ožalošćena porodica“  (foto: Dragana Nedeljković)
„Ožalošćena porodica“  (foto: Dragana Nedeljković)
10.11.2014, 16:34

Praznina

č: | fb:

Sedmo izdanje Repassage festa ulazi u takmičarsku završnicu. Zavesu će večeras spustiti „Praznina“ Bjelopoljskog pozorišta, koja je pobednik ovogodišnjeg pozorišnog takmičenja amatera u Crnoj Gori. Predstava „Praznina“ Slobodana Tomovića, sa režijskim potpisom Slobodana Marunovića govori o apsurdu ljudskog bitisanja i  atmosfere nepredvidivog i besmislenog niza slučajnosti, koji često upravljaju ljudskim životima i gde tobožnja pravda provincijalnog duha osuđuje pojedinca čije se ponašanje ne uklapa u stereotip njihovih navika i običaja.

Posle dana pauze, u sredu, 12. novembra, stručni žiri će saopštiti svoje odluke, kada će biti i dodeljene nagrade najboljim učesnicima festivala. Članovi stručnog žirija su dramaturg i pisac Maja Pelević (predsednik), glumica Radmila Živković i Boro Drašković, reditelj i univerzitetski profesor.

Stručni žiri

Stručni žiri (Foto: Dragana Nedeljković)

Metafora gramzivosti

Peta predstava u takmičarskom delu smotre najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje zajedničke nam države Jugoslavije, koja je sinoć izvedena u ubskom Domu kulture, bila je Nušićeva „Ožalošćena porodica“ Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente, u režiji Dejana Cicmilovića.

Već po običaju, nakon izvođenja predstave usledio je Okrugli sto kritike, koji je sinoć započeo minutom ćutanja za tog dana preminulog Nikolu Simića. Od velikog filmskog, pozorišnog i TV glumca biranim rečima oprostio se Petar Lalić, voditelj razgovora za Okruglim stolom, nakon čega se posvetio pobedničkoj predstavi ovogodišnjeg Republičkog takmičenja pozorišnih amatera u Kuli.

- Čestitam na „Ožaloščenoj porodici“ ansamblu iz Sente, jer je to bila jedna, dobro odigrana, korektna predstava, u kojoj bi Nušić, da je večeras gledao predstavu sa galerije, klimajući glavom odobravao način na koji ste predstavili njegov komad. U predstavi su svi bez morala, pohlepni kako bi se dokopali onoga što misle da im pripada. Gramzivi, nezasiti, gaze i nakon predstave. Nema tu simboličke slike ni poruka koje bi mogle da nas uljude. Šta se promenilo od Nušića do danas? – zapitao se Lalić.

„Ožalošćena porodica“ 

„Ožalošćena porodica“ (Foto: Dragana Nedeljković)

I predsednica stručnog žirija Maja Pelević je pohvalila izvođenje ansambla iz Sente i osvrnula se na Nušićev tekst.

„To je jadan večito aktuelan tekst, a vi ste se dobro snašli u svojim ulogama i u potpunosti nam izneli temu, koja je jako bitna –  komad je metafora gramzivosti“.

Glumica Radmila Živković nije krila komplimente nosiocu glavne uloge – Agatonu, koij je svoj lik izgradio suptilno.

„Branislav Unginović igra Agatona sa žovijalnošću i sa fantastičnom upotrebom tela. Podseća me na Freda Astera. Agaton ne mora da bude silan, on je i danas prikriven među karakterima. Ovakvom tumačenju Agatona u nežnom liku i Nušić bi se radovao“, istakla je član stručnog žirija Radmila Živković.

Žiri publike nije delio njeno mišljenje, već je nagradu za najbolju glumu dodelio Gordani Nikolić za ulogu Vide u predstavi „Ožalošćena porodica“ Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente.

 

 

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 24 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara