„Ožalošćena porodica“  (foto: Dragana Nedeljković)
„Ožalošćena porodica“  (foto: Dragana Nedeljković)
10.11.2014, 16:34

Praznina

č: | fb:

Sedmo izdanje Repassage festa ulazi u takmičarsku završnicu. Zavesu će večeras spustiti „Praznina“ Bjelopoljskog pozorišta, koja je pobednik ovogodišnjeg pozorišnog takmičenja amatera u Crnoj Gori. Predstava „Praznina“ Slobodana Tomovića, sa režijskim potpisom Slobodana Marunovića govori o apsurdu ljudskog bitisanja i  atmosfere nepredvidivog i besmislenog niza slučajnosti, koji često upravljaju ljudskim životima i gde tobožnja pravda provincijalnog duha osuđuje pojedinca čije se ponašanje ne uklapa u stereotip njihovih navika i običaja.

Posle dana pauze, u sredu, 12. novembra, stručni žiri će saopštiti svoje odluke, kada će biti i dodeljene nagrade najboljim učesnicima festivala. Članovi stručnog žirija su dramaturg i pisac Maja Pelević (predsednik), glumica Radmila Živković i Boro Drašković, reditelj i univerzitetski profesor.

Stručni žiri

Stručni žiri (Foto: Dragana Nedeljković)

Metafora gramzivosti

Peta predstava u takmičarskom delu smotre najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje zajedničke nam države Jugoslavije, koja je sinoć izvedena u ubskom Domu kulture, bila je Nušićeva „Ožalošćena porodica“ Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente, u režiji Dejana Cicmilovića.

Već po običaju, nakon izvođenja predstave usledio je Okrugli sto kritike, koji je sinoć započeo minutom ćutanja za tog dana preminulog Nikolu Simića. Od velikog filmskog, pozorišnog i TV glumca biranim rečima oprostio se Petar Lalić, voditelj razgovora za Okruglim stolom, nakon čega se posvetio pobedničkoj predstavi ovogodišnjeg Republičkog takmičenja pozorišnih amatera u Kuli.

- Čestitam na „Ožaloščenoj porodici“ ansamblu iz Sente, jer je to bila jedna, dobro odigrana, korektna predstava, u kojoj bi Nušić, da je večeras gledao predstavu sa galerije, klimajući glavom odobravao način na koji ste predstavili njegov komad. U predstavi su svi bez morala, pohlepni kako bi se dokopali onoga što misle da im pripada. Gramzivi, nezasiti, gaze i nakon predstave. Nema tu simboličke slike ni poruka koje bi mogle da nas uljude. Šta se promenilo od Nušića do danas? – zapitao se Lalić.

„Ožalošćena porodica“ 

„Ožalošćena porodica“ (Foto: Dragana Nedeljković)

I predsednica stručnog žirija Maja Pelević je pohvalila izvođenje ansambla iz Sente i osvrnula se na Nušićev tekst.

„To je jadan večito aktuelan tekst, a vi ste se dobro snašli u svojim ulogama i u potpunosti nam izneli temu, koja je jako bitna –  komad je metafora gramzivosti“.

Glumica Radmila Živković nije krila komplimente nosiocu glavne uloge – Agatonu, koij je svoj lik izgradio suptilno.

„Branislav Unginović igra Agatona sa žovijalnošću i sa fantastičnom upotrebom tela. Podseća me na Freda Astera. Agaton ne mora da bude silan, on je i danas prikriven među karakterima. Ovakvom tumačenju Agatona u nežnom liku i Nušić bi se radovao“, istakla je član stručnog žirija Radmila Živković.

Žiri publike nije delio njeno mišljenje, već je nagradu za najbolju glumu dodelio Gordani Nikolić za ulogu Vide u predstavi „Ožalošćena porodica“ Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente.

 

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 14 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara