Ansambl Bjelopoljskog pozorista (foto: Dragana Nedeljković)
Ansambl Bjelopoljskog pozorista (foto: Dragana Nedeljković)
11.11.2014, 14:17

Crnogorci spustili zavesu

č: | fb:

Predstavom „Praznina“ Bjelopoljskog pozorišta, sinoć je u ubskom Domu kulture završen takmičarski program sedmog Repassage festa. Komad Slobodana Tomovića, napisan po motivima Kamijevog „Stranca“, a u režiji Slobodana Marunovića osvojio je prvu nagradu na smotri amaterskih pozorišta Crne Gore.

„Praznina'“ govori o apsurdu ljudskog bitisanja i atmosfere nepredvidivog i besmislenog niza slučajnosti koji često upravljaju ljudskim životima, gde tobožnja pravda provincijalnog duha osuđuje pojedinca čije se ponašanje ne uklapa u stereotip njihovih navika i običaja, kao i lažnih vrednosti oličenih u birokratizovanim državnim aparatima i klerikalnim dogmana.

- Šteta je što zvaničan deo Repasaž festa nije zatvorila neka komedija, jer ćemo se rastati sa dubokim osećanjem teskobe, praznine, mučnine, apsurda i uzaldudnosti. Medjutim, sreća je što je Bjelopoljsko pozorište odigralo jednu dobru predstavu i tako, na neki način, iskupilo organizatora i onog ko je sastavljao repertoar –započeo je, nakon predstave iz Bijelog Polja, svoje izlaganje za Okruglim stolom kritike voditelj razgovora Petar Lalić.

Okrugli sto, Bjelo Polje

Okrugli sto, Bjelo Polje (Foto: Dragana Nedeljković)

Uz podsećanje da je Bjelopoljsko pozorište jedno od najrenomiranijih crnogorskih pozorišta, koje je požnjelo značajne uspehe i nagrade na Republičkom takmičenju amatera u Crnoj Gori, ali i drugim smotrama u susedstvu, Lalić je dodao: “Ovog puta, zalogaj je bio čini mi se više nego ozbiljan, možda na ivici rizika, ali kad sve to rezultira jednim dobrim ishodom, onda se slobodno može reći odlično, petica za hrabrost.”

Prema njegovim rečima, bjelopoljski glumci su u predstavi “Praznina” dosta dobro protumačili filozofiju apsurda Alberta Kamija i bili na tragu još jednog zanimljivog i ponovnog otkrića tog velikog pisca.

Žiri publike

Žiri publike (Foto: Dragana Nedeljković)

Žiri publike, koji posle svake predstave bira glumca večeri, sinoć je ovo priznanje dodelio Šućru Madžgalju za tumačenje lika Mersoa u predstavi “Praznina” Bjelopoljskog pozorišta. Članovi žirija publike bili su glumci ubskog Pozorišta “Raša Plaović”: Mirjana Simić, Selena Tadić, Voja Raonić, Vladimir Tadić i Milan Marković.

Šućro Madžgalj

Šućro Madžgalj (Foto: Dragana Nedeljković)

Ceremonija proglašenja pobednika ovogodišnjeg Repasage festa i dodela nagrada najboljima održaće se sutra uveče u Domu kulture, sa početkom u 19.30 časova. U čast pobednika, Milorad Mandić Manda, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić i Jelisaveta Orašanin odigraće predstavu „Divan dan“ Stevana Koprivice, u režiji Slavenka Saletovića. 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara