Romana Ivanić ispred svog novog doma (foto: Dragana Nedeljković)
Romana Ivanić ispred svog novog doma (foto: Dragana Nedeljković)
14.01.2015, 09:16

Stambeno zbrinuto osam izbegličkih porodica

č: | fb:

Opština Ub i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) obezbedili su sredstva u iznosu od 14.430.000 dinara za stambeno zbrinjava osam izbegličkih i interno raseljenih porodica, koje su smeštene na području Tamnave. Za pet porodica, koje se nalaze u statusu izbeglica iz Hrvatske i BiH, izgrađene su montažne kuće, dok su seoske kuće sa okućnicom u trajno vlasništvo dobile tri raseljene porodice sa Kosova i Metohije. Ugovore o dodeli kuća uručio im je zamenik predsednika Opštine Ub Aleksandra Jovanović Džajić.

 

Aleksandar Jovanović Džajić sa novim vlasnicima kuća 

Aleksandar Jovanović Džajić sa novim vlasnicima kuća  (Foto: Dragana Nedeljković)

-Angažovanjem Opštine Ub i Komesarijata za izbeglice, iz predpristupnih fondova Evropske unije obezbeđeno je 12 miliona dinara. Sa tim sredstvima kupljeno je pet montažnih kuća, površine po 54 metra kvadratna, koje su podeljene izbegličkim porodicama na osnovu rang liste. Uz to, u okviru programa pružanja pomoći interno raseljenim licima, otkupljene su tri seoske kuće sa okućnicama u Banjanima, Liso Polju i Sovljaku. Za otkup seoskih domaćinstava, svaka od tri porodice dobila je novčanu pomoć u iznosu od po 810.000 dinara, tako da je ukupna vrednost ovog programa 2.430.000 dinara, rekao je Jovanović Džajić poželevši vlasnicima da u svojim novim domovima „provode lepe dane i da se osećaju kao građani opštine“. Prema njegovim rečima, Opština Ub će i u narednom periodu nastaviti aktivnosti na pružanju pomoći izbeglim i interno raseljenim licima i, zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, pokušati da obezbedi još novca za rešavanje njihovih stambenih potreba.

Pored ključeva za montažne kuće, pet izbegličkih porodica dobilo je i po 30.000 dinara pomoći od lokalne samouprave za nabavku najneophodnijeg nameštaja.

Željko Tanasijević sa porodicom

Željko Tanasijević sa porodicom (Foto: Dragana Nedeljković)

Posle dugogodišnjeg boravka u podstanarskim stanovima, četvoročlana porodica Željka Tanasijevića konačno ima sopstveni krov nad glavom.

- Došao sam iz Srebrenice 10. maja 1992. godine. Bio sam podstanar gotovo 23 godine i sada mi je opština Ub izašla u susret i rešila stambeno pitanje moje porodice. Ovde sam se oženio, dobio dvoje dece, a sada i montažnu kuću na Ubu. Hvala svima koji su pomogli i omogućili da imamo svoj kov nad glavom – nije krio radost Željko Tanasijević.

Ključeve nove montažne kuće dobila je i Romana Ivanić, rodom iz Gline u Hrvatskoj, koja je svoj novi dom stekla u Šarbanama, gde se udala i zasnovala porodicu.

- Imam troje dece i mnogo mi znači što sam dobila novu kuću, jer će oni sada boraviti i spavati u suvom i novom objektu. Prošlog maja zadesila nas je poplava, tako da je naša stara kuća u kojoj živimo još uvek puna vlage. Mnogo hvala opštini Ub i njenim predstavnicima što su nam obezbedili ovu kuću – kazala je Romana.  

Od 150 izbeglih i prognanih porodica nastanjenih u Tamnavi, 60 je dobilo krov nad glavom u prethodne četiri godine, saznajemo od Nebojše Apostolovića, poverenika Komeserijata za izbeglice i migracije opštine Ub. Kroz program otkupa seoskih domaćinstava, stambeno je zbrinuto 30 porodica, a još toliko dobilo je građevinske pakete u vrednosti od po 440.000 dinara za završetak stambenih objekata. 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 53 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara