Put preko Proslopa (foto: Dragan Savić)
Put preko Proslopa (foto: Dragan Savić)
02.03.2015, 11:59

Aktuelno i posle 120 godina

č: | fb:

„Kako doznajemo u Ministarstvu građevina biće izgrađen nacrtni projekat plana puta preko Proslopa (u srezu Azbukovačkom, okrug Podrinjski) koji vodi od varošice Ljubovije preko varošice Pecke do varoši Valjeva...” Tako je pisalo u „Trgovačkom  glasniku”, u broju od 7. februara 1895. godine. U kraćem novinskom članku se još kaže da će na ovom „nastremenitijem putu živog saobraćaja biti načinjen isto onako veštački (put) kao onaj pored Ibra i preko Šargan planine”.

Na ovu važnu i zanimljivu informacije objavljenu pre tačno 120 godina podseća penzioner Veličko Ilić iz Pecke, koji ne sumnja da je ona i sada jednako interesantna kao nekada:

-Bilo bi mi drago kada bi ovo pročitali odgovorni ljudi zaduženi za puteve u opštini Osečina, u čijem sastavu je sada taj deo, kao i gradu Valjevu, preko čijih teritorija se proteže deonica u ukupnoj dužini od 27 kilometara između Pecke i Pričevića, koja je trenutno na mestima teško prohodna. Njenom izgradnjom, kako je to planirano još u pretprošlom veku, a kao što je to već uradila opština Ljubovija na svom delu, dobili bi najkraći put od Beograda do Jadranskog mora – tvrdi Ilić, uz navođenje završenog dela iz pomenutog kraćeg članka u ondašnjem „Trgovačkom glasniku”, koji ni posle 12 decenija nije izgubio na aktuelnosti:

„Krajnje je već vreme da se i o našim suvozemnim saobraćajnim putevima vodi malo ozbiljnije računa, jer bez dobrih puteva nema nikakve ni trgovine.”

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 12 sati 6 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara