Put preko Proslopa (foto: Dragan Savić)
Put preko Proslopa (foto: Dragan Savić)
02.03.2015, 11:59

Aktuelno i posle 120 godina

č: | fb:

„Kako doznajemo u Ministarstvu građevina biće izgrađen nacrtni projekat plana puta preko Proslopa (u srezu Azbukovačkom, okrug Podrinjski) koji vodi od varošice Ljubovije preko varošice Pecke do varoši Valjeva...” Tako je pisalo u „Trgovačkom  glasniku”, u broju od 7. februara 1895. godine. U kraćem novinskom članku se još kaže da će na ovom „nastremenitijem putu živog saobraćaja biti načinjen isto onako veštački (put) kao onaj pored Ibra i preko Šargan planine”.

Na ovu važnu i zanimljivu informacije objavljenu pre tačno 120 godina podseća penzioner Veličko Ilić iz Pecke, koji ne sumnja da je ona i sada jednako interesantna kao nekada:

-Bilo bi mi drago kada bi ovo pročitali odgovorni ljudi zaduženi za puteve u opštini Osečina, u čijem sastavu je sada taj deo, kao i gradu Valjevu, preko čijih teritorija se proteže deonica u ukupnoj dužini od 27 kilometara između Pecke i Pričevića, koja je trenutno na mestima teško prohodna. Njenom izgradnjom, kako je to planirano još u pretprošlom veku, a kao što je to već uradila opština Ljubovija na svom delu, dobili bi najkraći put od Beograda do Jadranskog mora – tvrdi Ilić, uz navođenje završenog dela iz pomenutog kraćeg članka u ondašnjem „Trgovačkom glasniku”, koji ni posle 12 decenija nije izgubio na aktuelnosti:

„Krajnje je već vreme da se i o našim suvozemnim saobraćajnim putevima vodi malo ozbiljnije računa, jer bez dobrih puteva nema nikakve ni trgovine.”

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 44 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara