Dzakovi se postavljanju na najkriticnijim mestima na Ubaci (foto: Dragana Nedeljković)
Dzakovi se postavljanju na najkriticnijim mestima na Ubaci (foto: Dragana Nedeljković)
04.03.2015, 14:03

Ponovo prete poplave

č: | fb:

Zbog obilnih padavina koje su najavljene za sutra i prekosutra, u ubskoj opštini počelo se sa sprovodjenjem preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava. Jutros je održana hitna sednica Štaba za vanredne situacije, koji će biti u stalnom zasedanju sve dok ne prođe najavljeni crveni meteo alarm. Predsednik opštine Ub Darko Glišić preuzeo je zadatke komandanta Štaba i izdao naređenja o postupanju u ovakvim situacijama. Uz to, pozvao je na solidarnost i zajedništvo građana, uz apel da se uključe u akciju podizanja dodatnih nasipa na reci Ub, ojačavanja bedema i drugihi mera predostrožnosti u odbrani i zaštiti grada od eventualnih poplava.

Reka Ub danas pre podne

Reka Ub danas pre podne (Foto: Dragana Nedeljković)

-Želeo bih da upozorim sve građane Opštine Ub na nekoliko predstojećih i uznemirujućih dana, u smislu najave ekstremnih padavina, koje nemaju karakter prošlogodišnjih majskih, ali po procenama koje smo dobili iz republičkog Štaba za vanredne situacije, to je blizu 50 posto od padavina koje smo imali pre deset meseci. Na hitnoj sednici Štaba doneli smo nekoliko mera koje bi trebalo da preduprede sve ono što nas očekuje od sutra ujutru. Danas, u prepodnevnim časovima počinjemo da pripremamo džakove sa peskom, jer moramo po svaku cenu da odbranimo grad. U prethodnim mesecima uspeli smo da sredimo proticajni profil reke Ub nizvodno, podignut je malo i nasip, ali ako dođe velika količina vode bojim se da postoji realna opasnost da ugrozi gradski deo. Stoga moramo preduzeti sve mere, kako bi vodu usmerili nizvodno i što dalje od naseljenog mesta. Pozivam sve one koji žele da pomognu i koji vole Ub da se uključe u akciju punjenja džakova peskom da bismo već danas uspostavili novu kotu odbrane od poplava na reci Ub i bili potpuno spremni za ono što nas već od noćas očekuje, kada se najavljuju obilne padavine, a glavni udar bi bio sutra u prepodnevnim časovima. Unapred ćemo otvoriti sve retenzije, preduzećemo sve što je do nas dok još kiša nije počela da pada, ali potrebna nam je i solidarnost i razumevanje naših građana kako bismo zajedničkim naporom uspeli da se odbranimo od nepogode koja dolazi i koja može da nas ugrozi. Takođe upozoravam sve naše građane da preduzmu mere lične i zaštite svoje imovine, a oni koji mogu, neka dođu da pomognu da zajednički odbranimo grad, jer bilo bi mnogo da u manje od godinu dana preživimo dva velika plavna udara. To teško da bi izdržale mnogo veće i bogatije zemlje, a kamoli opština poput naše – upozorio je Glišić.

Radnici Djunisa u akciji

Radnici Djunisa u akciji (Foto: Dragana Nedeljković)

Radnici Komunalnog preduzeća „Đunis“ već su angažovani na punjenju 3.000 džakova peskom, koji se postavljaju na najkritičnijim tačkama u gradu - izmedju dva mosta na reci Ub. Gradska Direkcija za izgradnju i valjevsko preduzeće „Erozija“ tokom celog dana biće angažovani  na pročišćavanju neregulisanog dela korita reke Ub, a gde je već prethodne noći došlo do blagog zagušenja. Uz to, danas će biti otklonjenji i drugi nedostaci na reci Ub, pritoki Gračici i sistemima za odvodjenje površinskih voda.

-Ukoliko ispoštujemo svaku stavku iz našeg plana zaštite od poplava, mislim da ćemo uspešno da se odbranimo. Potrebno je da budemo oprezni tokom čitavog dana i preduzmemo sve što je u našoj moći, jer ne želimo više ništa da prepuštamo slučaju. Zbog toga oprez, razumevanje i pomoć ako može – poručio je predsednik ubske opštine.

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara