Podizanje nasipa (foto: Dragana Nedeljković)
Podizanje nasipa (foto: Dragana Nedeljković)
05.03.2015, 22:58

Dodatno ojačani bedemi

č: | fb:

Zbog kiše koja od jutros neprekidno pada na području Tamnave, vodostaj na reci Ub dostigao je 190 centimetara, što nije alarmanto i situacija je za sada pod kontrolom, izjavio je načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Ub Branislav Sarić.

Branislav Sarić

Branislav Sarić (Foto: Dragana Nedeljković)

- Redovna odbrana od poplava na reci Ub se proglašava pri vodostaju od 300 centimetara, a vanredna odbrana kada vodostaj prevaziđe 350 centimentara. Očekuje se da tokom noći ili ujutru proglasimo vanrednu odbranu od poplava. U Štabu je uvedeno 24-časovno dežurstvo, a u pripravnosti su svi ovlašćeni sujbekti za odbranu od poplava, kao i poverenici Civilne zaštite na terenu. Juče smo uspeli da obiđemo sva kritična mesta na rekama prvog i drugog reda i intervenišemo na mostovima i tačkama gde smo izvršili hitne sanacije posle prošlogodišnjih majskih poplava. Na reci Ub smo podigli i desnoobalni i levoobalni nasip da bismo preventivno otklonili sva uska grla gde se reka u majskim poplavama izlivala. Takođe, izvršili smo potrebne pripreme i preventivno stavljamo u funkciju retenziju u Dokmiru u slučaju nailaska velikog talasa, za šta je zaduženo Vodoprivredno preduzeće „Erozija“ iz Valjeva. Ova retenzija je od velikog značaja zbog smanjenja velikog pritiska plavnog talasa na grad Ub, jer može da prihvati od četiri do pet miliona kubika vode. Vreme punjena je 12 časova kad je reka u najvećem talasu i naponu i u tom periodu reguliše se vodostaj u gradu Ubu, čime se obezbeđuje od velikih voda – navodi Sarić.

I građani punili džakove

U Talovima, najugroženijem gradskom naselju, koje se nalazi uz obalu reke Ub, danas su dodatno ojačani bedemi sa džakovima peska. Na ovim poslovima su juče pre podne bili angažovani  radnici Komunalnog javnog preduzeća „Đunis“, da bi im se u poslepodnevnim satima i danas pridružili i radno sposobni korisnici socijalne pomoći, kao i brojni volonteri.

Inajmlađi su se uključili u akciju

Inajmlađi su se uključili u akciju (Foto: Dragana Nedeljković)

- Juče smo radili od sedam ujutru do deset uveče, kako bismo postavili bedeme od džakova sa peskom. Danas smo za još dva reda džakova podigli nasip uz obalu Ubače kroz naselje Talovi, u dužini od oko 600 metara.  Isto smo uradili i ispred Sportske hale. Nadam se da neće trebati, ali ovo je dobra preventiva. Posao je izuzetno naporan i težak, medjutim sinoć se desila fantastična stvar koja nam je podigla elan. Oko 40 meštana Talova nam se se pridružilo i pomoglo nam pri punjenju džakova i postavljanju nasipa. Čak su ostali i duže od nas, jer mi smo već bili premoreni pošto smo radili od sedam. Dežuramo i noćas i sutra i sve dokle bude bilo potrebno – kaže poslovođa u KJP „Đunis“ Goran Lukić, koji zajednon sa svojom ekipom barabar radi.

Vrtić ne radi

Vodostaj na reci Ub danas su pomno pratili i zaposleni u Predškolskoj ustanovi, koja je prošle godine u maju prva poplavljena i od svih javnih ustanova pretrpela najveću štetu.. Kako bi se sprovele preventivne mere zaštite od poplava,Vrtić ne radi danas i sutra.

Ormari u Vrtiću na paletama

Ormari u Vrtiću na paletama (Foto: Dragana Nedeljković)

„Koga su zmije ujedale i guštera se plaši“, objašnjava svoju zabrinutost ovom narodnom poslovicom Gordana Milosavljević Marković, direktorka Predškolske ustanove „Ub“. U obnovljenoj zgradi Vrtića, zaposleni su u punoj pripravnosti. Manji nameštaj, opremu za rad, tehničke uređaje i didaktički materijal premestili na sprat, a teži nameštaj, poput ormara, podigli na palete. Iako danas nije radio, u Vrtiću je bila većina vaspitača, koji su proveravali da li su sklonili sve što je moglo da se skloni i zabrinuto gledali preko puta, u korito Ubače.

Pored reke Ub, vodostaj se rodovno prati i na reci Tamnavi, kao i na vodotokovima drugog reda

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 43 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara