Lovačka reka u Osečini još je daleko od svog  maksimuma  (foto: Dragan Savić)
Lovačka reka u Osečini još je daleko od svog maksimuma (foto: Dragan Savić)
05.03.2015, 23:01

Kiša, sneg, mrak...

č: | fb:

U kalendarskom finišu najhladnijeg godišnjeg doba zima je svojim „babamartovskim repom” ozbiljno „ošinula” i po zapadnoj Podgorini. Od srede predveče, kada je najavljeni ciklon koji se formirao iznad Đenovskog zaliva prešao preko Drine u deo Srbije već obeležen crvenim alarmom upozorenja na dolazeće nepogode, na čitavoj teritoriji opštine Osečina gotovo neprekidno, sada već puna 24 časa, smenjuju se kiša, susnežica i sneg.

Vodostaj na svim ovdašnjim rekama je u blagom ali stalnom porastu. Budno se prati stanje na Jadru, čije korito se uvek najbrže napuni, „pokipi” i razlije po najplodnijim oranicama u rađevskom delu opštine, u Donjem Komiriću, što je i ovog puta slučaj. Od važnijih puteva najugroženija je saobraćajnica Valjevo - Loznica upravo u ovom selu. U ravničarskim delovima opštine njive pored reka dobro su natopljene vodom i vlažnim snegom, čija je visina od pet do 10 centimetara u nižim, pa i do 30 centimetara u višim predelima.

Strah od poplave poput prošlogodišnje itekako je prisutan kod ovdašnjeg stanovništva, jer lanjske poplavne „rane” na imovini i infrastrukturi  ovde još nisu čestito ni zaceljene. U kasnim popodnevnim časovima dodatno ga je uvećao višečasačovni prekid sa snabdevanjem električnom energijom bukvalno na čitavom opštinskom području. U sedištu opštine, u Osečini, struje (i mobilne telefonije) nije bilo oko tri i po sata, od 18.00 do 21.30, a po podgorskim selima situacija je u tom pogledu daleko teža i nepovoljnija.

Sve nadležne službe su u pripravnosti, a nasipi na Jadru u delu kroz centralni deo sedišta opštinske administracije, kao i ostali vodotoci na kojima su letos i jesenas obavljena čišćenja i regulacije, sada su na prvoj ozbiljnoj proveri...

U Osečini „obrenovačka” struja

Zbog ispada 110 kilovoltnih dalekovoda između Hidro-elekratne "Zvornik" i Trafo-stanica (TS) Loznica i Osečina, kako je saopštilo Javno preduzeće "Elektromreža Srbije", bez struje su ostali Loznica, Osečina, Krupanj i Ljubovija. Do poromećaja u radu prenosnog sistema došlo je između HE "Zvornik" i TS "Loznica", odnosno HE "Zvornik" i TS "Osečina", zbog čega su bez napajanja električnom energijom ostali grad Loznica i tri opštine u zapadnoj  Srbiji.

Dok ekipe JP EMS na terenu i čine sve da se snabdevanje električnom energijom u tom delu Srbije što pre normalizuje, mada se ne može dati procena kada će se to desiti, jer radove otežavaju veoma loši vremenski uslovi i mokar i težak sneg koji intenzivno pada, pronađeno je privremeno repšenje za deo opštine Osečina, koja je posle nekoliko sati u pojedinim delovima dobila „obrenovačku” struju preko trafostanice u Kamenici.

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 58 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara