Lovačka reka u Osečini još je daleko od svog  maksimuma  (foto: Dragan Savić)
Lovačka reka u Osečini još je daleko od svog maksimuma (foto: Dragan Savić)
05.03.2015, 23:01

Kiša, sneg, mrak...

č: | fb:

U kalendarskom finišu najhladnijeg godišnjeg doba zima je svojim „babamartovskim repom” ozbiljno „ošinula” i po zapadnoj Podgorini. Od srede predveče, kada je najavljeni ciklon koji se formirao iznad Đenovskog zaliva prešao preko Drine u deo Srbije već obeležen crvenim alarmom upozorenja na dolazeće nepogode, na čitavoj teritoriji opštine Osečina gotovo neprekidno, sada već puna 24 časa, smenjuju se kiša, susnežica i sneg.

Vodostaj na svim ovdašnjim rekama je u blagom ali stalnom porastu. Budno se prati stanje na Jadru, čije korito se uvek najbrže napuni, „pokipi” i razlije po najplodnijim oranicama u rađevskom delu opštine, u Donjem Komiriću, što je i ovog puta slučaj. Od važnijih puteva najugroženija je saobraćajnica Valjevo - Loznica upravo u ovom selu. U ravničarskim delovima opštine njive pored reka dobro su natopljene vodom i vlažnim snegom, čija je visina od pet do 10 centimetara u nižim, pa i do 30 centimetara u višim predelima.

Strah od poplave poput prošlogodišnje itekako je prisutan kod ovdašnjeg stanovništva, jer lanjske poplavne „rane” na imovini i infrastrukturi  ovde još nisu čestito ni zaceljene. U kasnim popodnevnim časovima dodatno ga je uvećao višečasačovni prekid sa snabdevanjem električnom energijom bukvalno na čitavom opštinskom području. U sedištu opštine, u Osečini, struje (i mobilne telefonije) nije bilo oko tri i po sata, od 18.00 do 21.30, a po podgorskim selima situacija je u tom pogledu daleko teža i nepovoljnija.

Sve nadležne službe su u pripravnosti, a nasipi na Jadru u delu kroz centralni deo sedišta opštinske administracije, kao i ostali vodotoci na kojima su letos i jesenas obavljena čišćenja i regulacije, sada su na prvoj ozbiljnoj proveri...

U Osečini „obrenovačka” struja

Zbog ispada 110 kilovoltnih dalekovoda između Hidro-elekratne "Zvornik" i Trafo-stanica (TS) Loznica i Osečina, kako je saopštilo Javno preduzeće "Elektromreža Srbije", bez struje su ostali Loznica, Osečina, Krupanj i Ljubovija. Do poromećaja u radu prenosnog sistema došlo je između HE "Zvornik" i TS "Loznica", odnosno HE "Zvornik" i TS "Osečina", zbog čega su bez napajanja električnom energijom ostali grad Loznica i tri opštine u zapadnoj  Srbiji.

Dok ekipe JP EMS na terenu i čine sve da se snabdevanje električnom energijom u tom delu Srbije što pre normalizuje, mada se ne može dati procena kada će se to desiti, jer radove otežavaju veoma loši vremenski uslovi i mokar i težak sneg koji intenzivno pada, pronađeno je privremeno repšenje za deo opštine Osečina, koja je posle nekoliko sati u pojedinim delovima dobila „obrenovačku” struju preko trafostanice u Kamenici.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 46 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara