Izlila se Gračica (foto: Glas Tamnave)
Izlila se Gračica (foto: Glas Tamnave)
06.03.2015, 17:18

Ugroženo više od 200 domaćinstava

č: | fb:

Štab za vanredne situacije Opštine Ub noćas je proglasio redovnu odbranu od poplava na rekama Ub i Tamnava, ali trenutno najveća opasnost preti od reka drugog reda - Gračice i Klenovice, koje su ugrozile mnoga domaćinstva.

- Reka Gračica imala je u toku prepodnevnih sati blag porast vodostaja, međutim nakon toga je pobesnela. U Sovljaku je ugrozila tri zaseoka, a u gradu Ubu čak 200 domaćinstava. Poplava preti naselju Ubska dolina i stambenim objektima u ulicama Slavoljuba Milivojevića, Rajka Mihailovića, Alekse Martića, Tamnavskoj, Save Bojanića, Puje Pandurovića, Svete Popovića i, nizvodno, kroz Bogdanovicu, sve do uliva reke u Tamnavu. Njih pokušavamo da branimo sa džakovima peska i mehanizacijom i borimo se da voda ne uđe u kuće.  Trenutno smo sve snage usmerili na ojačavanje nasipa na Gračici, gde su pored 50 radnika Komunalnog preduzeća “Đunis”, angažovani i ubski vatrogasci, 15 ljudi iz Odeljenja specijalizovane jedinice Sektora za vanredne situacije za spasavanje na vodi i pod vodom i  oko 250 građana – izveštava Branislav Sarić, načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije.

 

Gračica poplavila domaćinstvo

Gračica poplavila domaćinstvo (Foto: Dragana Nedejković)

U selu Takovu Klenovica je poplavila pet domaćinstava i izazvala prekid na putu Ub – Šabac u Takovu. Ona i dalje ima tendenciju rasta, iako voda ne nadolazi brzo. Pored nje, izlile su se i reke Banjankuša, Dokmirica, Bukovica i Kladnica, koje su stvorile vodene oaze i oštetile poljoprivredne useve, ali za sada nisu ugrozile domaćinstva.

- Mehanizaciju držimo u pripravnosti, jer se očekuje još jedan plavni talas u toku dana i noći. Mi ćemo i u naredna 24 časa pratiti situaciju i intervenisati prema prioritetima, a na osnovu izveštavaja naših poverenika Civilne zaštite sa terena i samih građana – naglašava Sarić.

Reka Ub

Reka Ub (Foto: Dragana Nedeljjković)

Što se tiče vodostaja na reci Ub, on je trenutno u stagnaciji, dok na Tamnavi blago raste.

- Noćas, između jedan i dva, imali smo dostizanje redovne granice odbrane od poplava na reci Ub, jer je nivo vodostaja bio 300 centimetara na mernom mestu „Školarac“. Reka je počela da se izliva iz korita u Gunjevcu, kao i u selu Zvizdar, gde je ugrozila tri domaćinstva Ignjatovića i Uroševića, ali od jutros vodostaj na Ubači je u stagnaciji i ona je sada pod kontrolom. Nešto kasnije, i reka Tamnava je dostigla visinu redovne odbrane od poplava na mernom mestu Ćemanov most u Crvenoj Jabuci. Tamnava od jutros blago raste – navodi Branislav Sarić.

 Zbog izlivanja reka, u prekidu su tri putna pravca: Ub – Šabac u selu Takovu, Ub – Banjani – Novaci preko Kalinovca i Ub – Murgaš u Vrhovinama.

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara