Blokada koridora 11 u Lalincima (foto: www.gzs.rs)
Blokada koridora 11 u Lalincima (foto: www.gzs.rs)
20.03.2015, 08:49

Lalinčani blokirali Koridor 11

č: | fb:

U ljiškom selu Lalinci meštani su blokirali radove na Koridoru 11 nezadovoljni time što su ostali bez vode i „veze sa svetom“. Kako su novinarima rekli Mićo Popović i Miloš Milošević, zbog radova na autoputu Beograd - Požega ostali su bez pristupnih puteva, pa je 40 domova na velikim mukama.

Uz to, sami su kroz šumu morali da postavljaju četiri kilometra cevi za vodosnabdevanje, a na molbe da im se pomogne „lopta je prebacivana s jednih na druge“. Štaviše, tvrde Lalinčani, njihova deca „rane zorom“ kako bi na vreme stigla u školu, a kada bude srušen sadašnji most moraće da pešače i do pet kilometara. Deca zbog toga danas i sutra ne pohađaju nastavu..

U Opštinskoj upravi su potvrdili navode Lalinčana i dodali kako su i lokalnoj vlasti u javnim preduzećima „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“ stalno, bez efekta, obećavali rešavanje problema.

Izgradnja dela Koridora 11 kroz opštine Ljig i susednu Gornji Milanovac od početka prate problemi, koji su, reklo bi se, posledica ishitrenih rešenja projektanata. U Banjanima, recimo, autoput prolazi kroz najplodniji deo njiva velike porodice Sandić. U selu Takovu, kod Gornjeg Milanovca, gde je podignut Drugi srpski ustanak, višemesečni problem bio je stogodišnji hrast „zapis“, koji se našao „na sred srede“ projektovane trase. Posle upornih protesta meštana, koji nisu dozvolilio njegovo uklanjanje, ostao je, a budući autoput ga zaobilazi sa obe strane da bi se potom dve trake u tom smeru opet „stopile“ u jednu!

Posebna priča je ponašanje graditelja, koji uzurpiraju tuđa imanja za odlaganje iskopane zemlje ili deponije šljunka i peska, odnosno uništavanje zasejane letine.

Podršku meštanima Lalinaca dalo je Ministarstvo za građevinarstvo i saobraćaj Srbije, koje je saopštilo da će pokrenuti pitanje odgovornosti za propuste projektanata i aljkav odnos prema obavljanju posla. Takođe, najavljeno je hitno rešavanje problema Lalinčana. U saopštenju se dodaje kako je ovo još jedan dokaz da JP Koridori Srbije ne treba da postoje kao posebno preduzeće na šta ministarstvo ukazuje šest meseci.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 34 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara