Kod mosta u Gunjacima (foto: Dragan Savić)
Kod mosta u Gunjacima (foto: Dragan Savić)
24.03.2015, 15:15

Pecka se razgoropadila

č: | fb:

Krajem prošle sedmice, nakon novih padavina i nekoliko toplijih dana i otapanja snega sa zapadnih obronaka Sokolskih planina, osetno je porastao vodostaj na reci Peckoj, koja je na svom putu do ušća u Jadar nizvodno od Osečine, pričinila dosta štete. Pored njiva, koje se posle svakog naleta  bujice osetno smanjuju i saobraćajne infrastrukture (mostova i puteva), ovog puta najviše je stradala električna mreža . U tom delu opštine bilo je višečasovnih prekida u snabdevanju sa strujom.

Po rečima Milana Simića, zamenika predsednika Opštine, odnosno Miodraga Ninića, rukovodioca poslovnice Elektrodistribucije Valjevo u Osečini, koji su zajedno posetili ugroženo područje, najgora je situacija u Bastavu i Gunjacima. U neposrednoj blizini državnog puta za Ljuboviju reka je meandrirala i promenila tok, a bujica opkolila i oborila nekoliko betonskih stubova i više drvenih bandera.

Simić i Ninić na terenu

Simić i Ninić na terenu (Foto: Dragan Savić)

"Uspeli smo u kratkom roku da povežemo pokidana polja i donekle normalizujemo snabdevanje korisnika strujom. Pojedini meštani nisu dozvolili da u njihovim parcelama postavimo nove stubove dok im država ne vrati odnetu oranicu sa njihovih poplavljenih parcela, tako da smo neke bandere samo  privremeno uspravili i „posadili” u meandriranom rečnom koritu. U Gunjacima, na mostu za zaseok Todoriće, morali smo privremeno da jedan stub pričvrstimo za konstrukciju mosta", kaže Miodrag Ninić, šef poslovnice Elektrodistribucije Valjevo u Osečini.

On je zajedno sa Milanom Simićem, zamenikom predsednika Opštine, obišao sve najugroženije tačke u ovom najnovijem poplavnom talasu, koji je na svu sreću kratko trajao. "Tražićemo pomoć od Republike i angažovati se oko vraćanja reke u njeno korito, ali i oko iznalaženja trajnijih rešenja u ovom delu opštine", kaže Milan Simić.

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 41 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara