Kod mosta u Gunjacima (foto: Dragan Savić)
Kod mosta u Gunjacima (foto: Dragan Savić)
24.03.2015, 15:15

Pecka se razgoropadila

č: | fb:

Krajem prošle sedmice, nakon novih padavina i nekoliko toplijih dana i otapanja snega sa zapadnih obronaka Sokolskih planina, osetno je porastao vodostaj na reci Peckoj, koja je na svom putu do ušća u Jadar nizvodno od Osečine, pričinila dosta štete. Pored njiva, koje se posle svakog naleta  bujice osetno smanjuju i saobraćajne infrastrukture (mostova i puteva), ovog puta najviše je stradala električna mreža . U tom delu opštine bilo je višečasovnih prekida u snabdevanju sa strujom.

Po rečima Milana Simića, zamenika predsednika Opštine, odnosno Miodraga Ninića, rukovodioca poslovnice Elektrodistribucije Valjevo u Osečini, koji su zajedno posetili ugroženo područje, najgora je situacija u Bastavu i Gunjacima. U neposrednoj blizini državnog puta za Ljuboviju reka je meandrirala i promenila tok, a bujica opkolila i oborila nekoliko betonskih stubova i više drvenih bandera.

Simić i Ninić na terenu

Simić i Ninić na terenu (Foto: Dragan Savić)

"Uspeli smo u kratkom roku da povežemo pokidana polja i donekle normalizujemo snabdevanje korisnika strujom. Pojedini meštani nisu dozvolili da u njihovim parcelama postavimo nove stubove dok im država ne vrati odnetu oranicu sa njihovih poplavljenih parcela, tako da smo neke bandere samo  privremeno uspravili i „posadili” u meandriranom rečnom koritu. U Gunjacima, na mostu za zaseok Todoriće, morali smo privremeno da jedan stub pričvrstimo za konstrukciju mosta", kaže Miodrag Ninić, šef poslovnice Elektrodistribucije Valjevo u Osečini.

On je zajedno sa Milanom Simićem, zamenikom predsednika Opštine, obišao sve najugroženije tačke u ovom najnovijem poplavnom talasu, koji je na svu sreću kratko trajao. "Tražićemo pomoć od Republike i angažovati se oko vraćanja reke u njeno korito, ali i oko iznalaženja trajnijih rešenja u ovom delu opštine", kaže Milan Simić.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 28 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara